Градският транспорт на Пловдив ще продължи да се движи със същите разписания и утре като засега няма индикации , че той може да спре. Това заяви кметът Здравко Димитров след близо двучасовата среща с превозвачите и зам. кмета по транспорт Тодор Чонов. Зико заяви, че ситуацията е "неприятна" и се надява възможно най- бързо прокуратурата и другите органи да си свършат работата, като община Пловдив ще им съдейства. 

За момента Дошков и Чолаков въпреки предварителните заявки, че ще спрат курсовете , ще продължат да ги изпълняват  по същата система както и до този момент. Като в края на месеца ще се подават заявления за субсидии и компенсации. Новото, за което страните са се разбрали , е че при пълен локдаун , ще бъдат намалени драстично автобусите. 
Предложението община Пловдив да поеме всички дейности по приходосъбирането от градския транспорт, а на превозвачите да се плаща на километър , може да се случи едва , когато заработи електронно - билетната система. 

Доста смело зам. кметът по траспорт Тодор Чонов каза, че до пролетта на 2022 тя може да заработи в частичен вариант, въпреки че към този момент дори няма обявена обществена поръчка. Все пак реална опасност сегашните договори да бъдат прекратени има, ако прокуратата запорира сметките на превозвачите и те няма да могат да изпълняват своите рутинни дейности - да плащат заплати, да купуват гориво. Кметът заяви, че при тази хипотеза община Пловдив да прекрати договорите и да иска от областният управител временна мярка за възлагане на градския транспорт за период 6 месеца или 1 година и да се твъгне към нова обществена поръчка. 

Въпреки, че са със обвинения, шефът на ОКТ Пламен Вълков и главният счетоводител Лидия Пастърмаджиева остават на работа като вероятно ще проверят да заверяват отчетите на превозвачите. Към този момент няма искане от прокуратурата за тяхното отстраняване от длъжност. 

Кметът Здравко Димитров заяви, че е разпоредил вътрешна проверка на ОКТ, като резултатите от нея трябва да са готови до 10 ноември. 

Те няма да бъдат отстранявани, не се предвиждат и рокади в ресора , включително и на човекът , който го оглавява - Тодор Чонов. Въпреки , че на срещата присъстваха Дошков , Чолаков и Пламен Вълков, те несе явиха на брифинга след нея, а излязоха през задния изход на община Пловдив. 

Ще подаде ли Тодор Чонов оставка след чутовния скандал с градския транспорт?Зам.-кметът по транспорт не вдига своя телефон, въпреки отговорите, които дължи