Най-старото работещо кино в София е в опасност. "Влайкова" се нуждае от нов прожекционен апарат, за да продължи да съществува. От няколко години насам техниката в кино-театъра не отговаря на съвременните стандарти.

"Прожекциите не трябва да бъдат сведени само до задоволително ниво. Апаратурата ни ограничава силно при подбора на филмови заглавия. Ограниченията се отнасят и до така необходимите ни детски анимационни филми, с които да можем да посрещаме в читалищния кино салон най-младите зрители, искащи да се докоснат до магията на седмото изкуство", съобщиха от кино "Влайкова".

За да може емблематичното кино на ул. "Иван Асен II" № 11 да заработи като модерен киносалон, е необходимо спешно да бъде закупена дигитална кино машина, отговаряща на стандартите и възможността за достъп до филми в днешния кино формат. Техниката струва около 75 000 лева, а киното няма възможността да покрие тази сума със собствени средства. Затова киното стартира дарителска сметка. 

Всеки, който има възможност и иска да помогне на киното, може да го направи на банковата сметка:

Банкова сметка: BG73UBBS80021088636540
Банка: ОББ
ОНЧ "Антон Страшимиров - 1926"

От ръководството заявиха, че ще се обърнат към бизнесмени и заможни хора. Ще кандидатстват във фондации, при нужда ще се обърнат за помощ и към Столична община.

"Вярваме, че кампанията ще бъде успешна и при евентуално набиране на повече средства от необходимите ни за закупуването на прожекционният апарат, ще започнем поетапна подмяна на озвучителна, осветителна техника и закупуване на нов кино екран", коментират от "Влайкова".

Строежът на киното започва още през 1925 г. Сградата е дарение от Мария Влайкова, която я завещава на тогавашното Министерство на просвещението. Идеята е киносалонът да не се използва само за прожекции, но и за културни вечеринки, четения, театрални представления. Киното отваря врати на 3 октомври 1926 г. Самата Влайкова умира 3 месеца по-късно. Тя е съпруга на известния писател и общественик Тодор Влайков. След даренията на земята обаче следват кредити, заеми от банки и ипотекирани имоти. През 1927 г. българската държава поема дълговете около построяването на сградата на овдовелия г-н Влайков. Така през 1949 г. със специално постановление на Министерски съвет, имотът е дарен за вечно ползване на читалище "Антон Страшимиров". Именно това е желанието на Мария Влайкова, описано и в нейното завещание. При бомбардировката над София на 29 срещу 30 март 1944 г. киното изгаря заедно с инвентара. Тогавашният наемател геройски възстановява сградата през същата година със свои лични средства, като влага 710 177 лева. 

Родни актьори, режисьори и музиканти, сред които Теди Москов, Юлиан Вергов, Стефан Денолюбов, Мая Новоселска, Александър Алексиев, Васко Кръпката, Стефан Вълдобрев, Васил Гюров, Стефка Янорова, се включиха във видео, което разказва историята на емблематичното кино. Вижте какво разказват те: