Скандалите с винетките изядоха главата на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов. Тази сутрин той подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов, който не остана доволен от представения доклад за ситуацията с винетките и въвеждането на тол системата.

Борисов е извикал тази сутрин в Министерския съвет ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След разговора премиерът е поискал оставката на инж. Светослав Глосов, който я е подал пред регионалния министър, съобщиха от правителствената пресслужба.

Системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа заработи в края на декември, но се оказа, че има проблем при конвертирането на хартиени в е-винетки, както и че има забавяне на монтажа на апарати за самотаксуване на граничните пунктове.

От АПИ признаха, че фирмата изпълнител не е направила софтуера както трябва. Очаква се тази седмица да бъдат наложени санкции на австрийската фирма, която спечели конкурса за монтажа на апаратите за винетките.

Веднага след първите масови недоволства на шофьорите Борисов разпореди да бъдат уволнени двама ръководители от АПИ, както и един съветник на министър Аврамова. На 5 януари бяха освободени Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа, Антон Антонов, директор на Националното ТОЛ управление в АПИ, както и Радослав Николов, съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие. Тогава Глосов заяви, че е е бил уведомен за готвените уволнения в последния момент. Той настояваше и за въвеждането на винетка по Северната тангента на София, което впоследствие беше отхвърлено от кабинета.

Глосов, който е бивш шеф на Камарата на строителите, оглави УС на АПИ на 26 юни миналата година, сменяйки на поста Дончо Атанасов.