От Токио до Торино, Талин до Торонто, през много различни страни, с различни култури и правителства - тази криза породи изненадващо, глобален, унифициран подход.  

Не навсякъде, но почти навсякъде хората са постигнали съгласие относно методите за справяне с разпространението на COVID-19.От затварянето до социалното дистанциране, затворените граници до спирането на всякаква, но основна работа, повечето страни следват експертите - които изглежда имат съгласуван план.  

Но не на всичко. Носенето на маски за лице все още разделя мненията.  

Ясно е, че за много хора в Източна Азия покриването на нечие лице е доста нормално от години. Но не на други места. Е, до сега.  

Без значение къде се намирате на планетата Земя, хората все повече покриват лицата си, независимо дали това е с медицинска маска или просто парче от нарязана кърпа.  

Тя стана задължителна в Ню Йорк и подобни схеми се прилагат в Чехия и Словакия. И Еманюел Макрон, и Ангела Меркел намекнаха, че като част от облекчаването на мерките за задържане на заразата в техните страни, хората ще бъдат съветвани да носят маска на публично място.

Днес Германия обяви, че ще прави 10 милиона маски седмично от август. А кметът на Лондон Садик Хан помоли правителството на Обединеното кралство да направи покриването на лицето ви по време на пътуване в Лондон задължително. Но засега британското правителство не е съгласно.

Дори съветите на Световната здравна организация не са съвсем ясни. В него се казва, че медицинските маски трябва да бъдат запазени за здравните работници, а не за широката общественост, но предлага по-широкото използване на маски да стане норма, тъй като светът се приспособява да живее с новия коронавирус.

И двете страни в този дебат имат своите аргументи. За някои маската за лице е бариера. Коронавирусът може да се разпространи чрез кашлица или кихане и така, покривайки устата и носа си, е по-малко вероятно да заразите другите. Но други твърдят, че повечето хора няма да ги използват правилно - очевидният пример  е, че хората да ги свалят, за да пушат или да разговарят. Дори докосването им изобщо може да направи маската крайно безполезна.

Честно казано, има както липса на доказателства, така и липса на съвети.

Наскоро Доналд Тръмп каза, че правителството на САЩ може да започне да препоръчва хората да носят маски, но той лично няма да носи такава.

Продължаващите дискусии относно маските за лице са напомняне, че въпреки че понякога решенията не са ясни, все пак ще трябва да се вземат решения.  

Изглежда все по-вероятно, че когато производственият капацитет е напълно на скорост, повечето от нас ще трябва да ги носят. Правителствата може просто да заключат, че е по-добре да бъдете предпазливи, всяко малко може да помогне и, може би носенето им ще ни накара да се почувстваме малко по-сигурни.