Не съм убиец, трябваше или аз, или той. Така обясни действията си пловдивският рентгенолог д-р Иван Димитров, който днес излезе от ареста, след като беше арестуван за убийството на влязъл в имота му крадец.

Медикът каза, че е бил наръган на две места в крака, съобщава БТВ.

През последните дни бяха организирани мащабни протести в негова подкрепа, а политически формации лансираха промени, свързани с неизбежната отбрана. Днес обаче от прокуратурата посочиха, че д-р Димитров е причакал рецидивиста Георги Джевизов, стрелял е по него с незаконно притежаваното си оръжие и след това с приятел е опитал да прикрие стрелбата.

Редица тиражирани информации – за спящи на горния етаж съпруга и деца, за съучастник на крадеца и т.н. бяха опровергани от обвинителите на база на разпитаните свидетели, записите от камери и експертизи.

СНИМКИ: БТВ

 

Д-р Иван Димитров е наблюдавал в продължение на 30 минути крадеца Жоро Джевизов, докато той се подготвял да краде от гаража му. без да се обади в полицията, той слязъл долу и причакал Плъха да излезе. Извикал му "Стой полиция!" и гръмнал във въздуха. След това според показанията на самия доктор , крадецът е побягнал и започнал да го замеря с различни предмети. Димитров е стрелял още няколко пъти като един от куршумите е пронизал Джевизов в гърдите. Изстрелът е произведен от близко разстояние, отгоре надолу, тъй като лекарят е бил много висок, а крадецът е около 1,65 см. 

Джевизов е пробягал около 110 метра навън по улицата и е паднал до колата, където по-късно е бил намерен. 

На практика лекарят, не само не е подал сигнал в полицията за подготвяното престъпление, а и за стрелбата след това, но и се е опитал да заличи следите от престъплението, което е извършил. Той е извикал свой приятел , с когото са почисили кръвта от двора, докторът е дезинфекцирал ръцете си, отстранявайки барутните частици от тях, а след това са събрали гилзите. Все още не е ясно колко куришума са изстреляни от незаконния валтер. Димитров е заявил, че е изпразнил целия пълнител, но не е ясно колко патрона е имало вътре. той е използвал и втори помагач, за да се отърве от оръжието. Той е прибрал пистолета от скривалището, а след това съучастикът му го е взел и го е скрил. До този момент оръжието не е открито. 

Експертизата ще каже от какво е прорезната рана на крака на Димитров. 

Безспорен факт е обаче е, че и той, и съпругата му са се опитали да заблудят разследващите полицаи. Той първочално е заявил, че не знае нищо за случилото се, а жена му Жулиета през сълзи обясняваше пред медиите, че е спяла в къщата заедно с децата си. Оказва се обаче, че по същото време семейството е било в къщата в Крумово. Освен всикчо друго, лекарят се е опитал и да заличи записите от камерите на съседните къщи, като е помоли собствениците да ги изтрият. те обаче не са го направили. 

От 2 до 8 години е наказанието за притежание на незаконно оръжие. До 5 години затвор предвижда Наказателни кодекс за убийство при превишаване неизбежната отбрана.