Населението да не консумира риба и да не ползва вода от реката в района на замърсяването, призоваха от областна управа. Сигнал за голямо количество мъртва риба в река Марица при моста на квартал Полатово на Стамболийски е получен тази сутрин на тел. 112. Веднага са уведомени МВР, РИОСВ, Басейнова дирекция, Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив. Това съобщи областният управител Дани Каназирева, която заедно с представители от всички институции извършиха спешна проверка на мястото.

Към момента е установено, че източникът на замърсяването на реката е от района на Пазарджик като по течението на реката е стигнало и до района на Пловдив.

 По случая е сезирана прокуратурата и в двете области и е образувано досъдебно производство. Органите на реда охраняват засегнатите зони. Взети са проби като първите резултати от бързите тестове се очакват в късния следобед.

„Първоначалните данни говорят за токсично отравяне, за това и предприетите мерки са много сериозни. Изпратили сме съобщения до общините Пловдив и Първомай, за да информират и предупредят населението да избягва консумацията на риба от река Марица, както и да ограничи достъпа на хора и животни до водата до изясняване на причините и естеството на замърсяването”, коментира Каназирева. По думите й подадена е информация към ВиК –Пловдив да се следи качеството на питейната вода и ако е необходимо да се вземат проби от водоизточниците до изясняване на случая.

ВиК–Пловдив: Ограничихме водовземането от две помпени станции, пряка опасност за водата нямаЕжедневно ще следим качеството на водата в лабораторията ни, каза Спартак Николов

Взимат проби от Марица, за да установят от какво е умряла рибата край СтамболийскиИздадена е заповед нищо да не се изнася от речното корито