Община Пловдив е в патова ситуация в опита си да затегне мерките срещу разпространението на COVID-19 . Повече от един час е продължила конферентната връзка между кмета, екипа му и районните кметове, като са били набелязани няколко мерки, които са с доста спорен характер, най-вече откъм изпълнение, научи TrafficNews.

Вчера кметът  Здравко Димитров официално заяви, че Общинският кризисен щаб ще вземе решение да се затворят всички търговски обекти в Пловдив без хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси, за да намали  риска от заразата.

На практика такова решение е невъзможно да се вземе от Общинския кризисен щаб, защото противоречи на заповедта на министъра на здравеопазването.  Там ясно е упоменато кои търговски обекти могат да работят и кои не. Има два органа, които могат разпишат подобна заповед – РЗИ на регионално ниво или Министерството на здравеопазването.

Решението, което е предложила Община Пловдив е да се затворят всички козметични и фризьорски салони, магазини за дрехи и козметика, книжарници и вендинг автомати.  Предложението ще бъде изпратено до РЗИ, които трябва да разрешат мярката или да поискат това да се потвърди от Министерството. На практика всички други търговски обекти ще работят, както и досега, а докато не се изкарат въпросните заповеди – и другите.

Било обсъждано кучетата да не бъде разхождани на повече от 1 км от дома на собственика, като полицията ще проверява по паспорта на домашните любимци дали се спазва дистанцията.

Случващото се е в резултат на поведението на областния управител Дани Каназирева.  В петък тя публично си изми ръцете с магазините на Главната и каза, че кметът може да реши да ги затвори със заповед, но тя трябва да спазва закона. Така с тупкането на топката и прехвърлянето й до Общинския кризисен щаб, това рефлектира върху изказването на кмета за пълната забрана.  Докато двамата си прехвърлят топката панически, резултатът е, че в Пловдив е настъпил тотален хаос, а от Оперативния щаб на ген. Мутафчийски ни сочат като лош пример. 

И така вчерашното предложение за затягане на мерките  съвсем не е целесъобразно, а това предизвика масова истерия сред бизнеса днес. В редaкцията на TrafficNews звъняха редица пловдивчани, които не знаеха дали ще могат днес да отворят своите търговски обекти. Самият кмет не може да издаде такава заповед, преди да има решение на РЗИ или МЗ.  От друга страна полицията в Пловдив също не може да изпълнява заповеди на кмета, ако те не са съгласувани с министерствата.

В последствие от Община Пловдив изпратиха следното съобщение: 

"Общинският кризисен щаб предлага пакет от по-строги мерки срещу разпространението на епидемията от коронавирус в Пловдив. Те бяха гласувани на заседание днес и ще бъдат внесени за одобрение от Регионалната здравна инспекция-Пловдив и Министерството на здравеопазването. Също така ще бъдат изпратени до Областния кризисен щаб и Националния оперативен щаб.

Предложението за затягане на извънредното положение в града е инициирано от кмета Здравко Димитров, след като през двата почивни дни бяха констатирани редица нарушения на противоепидемичните мерки". 

Каназирева: Спазвам разпорежданията, ако кметът реши – да затвори магазините по ГлавнатаВ другите части на града магазините работят, не е справедливо спрямо тези магазини заповедта да е друга, каза областният управител

Нови мерки в Пловдив: Ще работят само аптеки и хранителни магазини, без разходки в градаВ парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана