"Затягаме мерките срещу COVID-19 в Пловдив от утре с решение на Общинския кризисен щаб“. Това съобщи кметът Здравко Димитров, след като през последните дни рязко се увеличиха случаите на заразени от коронавирус в Пловдив.

"Никакви разходки в парковете, по тепетата, край Марица и по велоалеите. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси, за да намалим  риска от заразата",  обясни Здравко Димитров.

В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана, тъй като достъпът и събиране на групи категорично са забранени.

По думите на кмета, единствения начин да овладеем разпространението на заразата е чрез жестоката и всеобща дисциплина.

В Пловдив няма да вдигат пейки от парковете, градините и пред блоковете, както е разпоредил кметът на Бургас.  Но ще се налагат глоби на всички граждани, които нарушават противоепидемичните мерки.

Влюбени скъсаха прегражденията на Гребната, айляци напълниха Небет тепеВ другите държави взеха крайни мерки, когато скалата с броя на труповете започна да расте

Припомняме, че кметът Здравко Димитров още в петък заяви, че е категорично против търговските обекти по Главната улица на Пловдив да работят.

Малко преди това началникът на кризисния щаб ген. Мутафчийски заяви, че е въпрос на време в големите градове да се въведе нова мярка - излизане навън само с декларации, включително и при ходене до магазина. Той каза това по повод на сигналите, че в магазини от големите вериги се пускат по 100 души.

Кметът и шефът на полицията Vs. Каназирева: Пловдивчани да си стоят в къщи, а не да се разхождат по ГлавнатаСутрешното изявление на областния управител не било съгласувано с тях

Според Закона за извънредното положение, който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление,  се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.

Санкции могат да налагат от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на РЗИ, длъжностни лица, определени от директорите на ОДМВР или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.