Цели компании, които се кикотят неудържимо едновременно, са все по-честа гледка по кръчмите в Бургас и съседните курорти. Причината е новата мода да се поръчват "весели балони".  Става въпрос за балони с райски газ, който предизвиква халюцинации и  смях, които струват между 5 и 10 лева. Балоните са самоделни, най-обикновени и се купуват от магазини със стоки за рождени дни.

Тайната на лекия наркотик са капсулите. Те съдържат диазотен оксид, известен като “райски газ”. Това е химично съединение с формула N2O, което при вдишване предизвиква чувство за еуфория. Това е причина и за името “райски газ”. Заради анестетичен ефект се използва в хирургията и денталната медицина. Използва се и при двигателите с вътрешно горене – добавен към горивото, увеличава мощността им. При нормални условия представлява безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус. Друго негово приложение е в хранителната индустрия като пропелент във флакони с бита сметана, пише "Труд".

Преди години капсулите се закупували от “Метро”, където 10 броя стрували 14 лева. Впоследствие търговците потърсили по-евтин вариант – с доставки от Китай, Австрия и Германия. Капсулите, които се използват в България са от Австрия, а поръчка от 12 000 броя излиза на цена между 0,14 ст. и 0,40 ст. за брой.

Всъщност “патроните”, с които се зареждат балоните, са капсули за бита сметана. Те се прикачват към сифон, който когато не е пълен с течност не възпроизвежда сметана, а изпуска газ. След като се извлече съдържанието на капсулата в балона, потребителят вдишва и издишва в него.

Ефектите започнат в рамките на 5 до 10 секунди и продължават от 20 до 40 секунди, като най-изразителен от тях е неудържимият смях. Обикновено зрението се замъглява, появява се чувство за дезориентираност, развива се и повече толерантност към болка. Появяват се зрителни и слухова халюцинации. Балоните се рекламират и като помощно средство за бързо изтрезняване.

“Laughing gas” (б.а. – газ на смеха в превод от английски език) стана модерен за туристите по морето още преди години, но рядко се предлагаше в заведенията. В Слънчев бряг сега е пълно с продавачи на райски газ. Туристите, предимно младоци, с удоволствие го купуват, за да се развеселят. От тази година търговците продават не само по алеята в Слънчев бряг, но предлагат лекия наркотик и в нощните клубове по Черноморието. Момичета и момчета обикалят баровете в морските курорти и продават “весел газ”. Продавачите се договарят със заведенията за процент и продават по цели нощи необезпокоявани.