Четири  важни проекта на Пловдив, които бяха приоритетни през последните години за местната власт, ще бъдат отложени в бъдещето. Това ще се случи, ако общинските съветници приемат актуализацията на Бюджет 2020, където ще бъдат намалена приходната и разходната част заради ниската събираемост.

В мотивите е записано, че към края на април изпълнението на бюджета ще бъде не повече от 25%, а към края на март то е около 20%. Поради това от градските власти предлагат да се намалят 5,3 млн. лева от планираните приходи, съответно и разходи.

Най-голямата сумата, която ще бъде отнета е за продължението на бул. „Северен” в размер на 3 млн. лева от Капиталовата програма на града. Там дейностите не изглежда да започнат скоро, а причината е,че има все още имоти за отчуждаване и проектирането на втория етап. Докато проектът за „Северен” изглежда по-далеч в бъдещето, то друг, който се чака от години също изглежда няма да се реализира.

Става дума за ремонта на Коматевския възел с подмяна на водопроводи на трите булеварда „Христо Ботев”, Коматевско шосе и „Копривщица”. За голямата реконструкция на булевардите има и избран изпълнител в лицето на „Драгиев и Ко”, а цялата сума по проекта е 7,5 млн. лева. Тази година в бюджета на Община Пловдив имаше 150 хил. лева, с които да започне ремонтът. Близо 100 000 лева от тях обаче ще бъдат премахнати.  За друг важен проект, с който Пловдив кандидатства за Европейска столица на културата – кино „Космос”, също влиза във фризера. В Бюджет 2020 имаше 150 000 лева, с които да се започне техническото проектиране на киното. Там кметът Здравко Димитров каза, че има проблеми с авторските права.  По тази причина реконструкцията на емблематичната сграда се отлага в годините.

Друг дългоочакван проект – изграждането на нова детска градина на бул. „Александър Стамболийски”  също ще остане без финансиране. Там почти е избран изпълнител, а в бюджета имаше 900 000 лева. Те обаче ще отидат за ремонта на ул. „Даме Груев”. Предложението на зам.-кмета Илия Кирчев обаче вероятно ще срещне отпор от общинските съветници, след като на комисия е имало сблъсък между тях за предложението.

Зам.-кметът по финанси отлага и тежест от 7 млн. лева за Бюджет 2020. Въпросната сума бе последната вноска по Облигационния заем, теглен от д-р Иван Чомаков. Те ще се изплащат през 2022 година, ако бъде одобрено предложението от местния парламент.

Парите за нова детска градина в Кючука отиват за „Даме Груев”, Илия Кирчев в сблъсък със съветницитеРайонният кмет Костадин Язов предлага средствата за улицата да дойдат от бюджета на „Южен”