Поредният сблъсък между общинските съветници и зам.-кметът по финанси Илия Кирчев се е състоял на днешната онлайн комисия. В нея участие са взели общинските съветници от комисиите по бюджет и финанси и правни въпроси, научи TrafficNews.

Ябълката на раздора се е оказало предложението на Илия Кирчев за предстоящата сесия на 14 май за актуализацията на бюджета. За пореден път вместо да има  конструктивен спор между представителите на различните политически формации, той се е пренесъл между двата органа на местната власт -  законодателна и изпълнителна.

Според всички представители на групите в Общинския съвет за подобна актуализация е твърде рано, тъй като не са ясни точните параметри на финансовото състояние на Община Пловдив.  Те не получили и точни финансови анализи и доклада за прогнозата, която е била изготвена от зам.-кмета.

Основният сблъсък обаче е бил за предложението на Илия Кирчев средствата в размер на 900 000 лева за дългоочаквана детска градина в район „Южен” да отидат за направата на ул. „Даме Груев”.  Всички представители в ОбС били на мнение, че нова детска градина е особено важна за този район, а процедурата вече е до избор на изпълнител.   

В дискусията се включил и районният кмет Костадин Язов, който също не бил съгласен с предложението на Илия Кирчев. Потърсен за коментар от TrafficNews, кметът на „Южен” заяви:

„Не мога да съглася с предложението за трансфер на средствата. Един от най-тежките проблеми в район „Южен” са именно детските градини, а в момента имаме 400 деца в подблокови пространства. Няма логика да прехвърлим тези пари от обект, на който обществената поръчка е на финала – до избор на изпълнител. Имаме още доста работа по „Даме Груев”, като дори да обявим процедурата до месец, по-рано от четвъртото тримесечие не можем да изберем изпълнител”, каза Язов. Той допълни ,че е предложил 600 000 лева за ремонт на две улици в „Южен” от собствения му бюджет  да отидат именно за „Даме Грув”, тъй като тази година няма как да бъдат усвоени.

След дългата полемика между съветници, райкмет и зам.-кмет, в крайна сметка последният е заявил, че това е неговото предложение и то ще влезе в този си вид на сесията, а те са хората, които ще решат дали да го приемат. Възможно е обаче в последния момент  преди сесията предложението да бъде променено.

 В Бюджет 2020 има заложен 1 млн. лева за Даме Груев. Очаква се улицата да се прави на етапи, като дори има няколко имота за отчуждаване.

Повече за проекта, в линка:

Нов опит да се построи най-чаканата детска градина в Пловдив за 4,6 млн. лева, правят и парк до неяНа прощаване градските власти пуснаха процедурата за изграждането на забавачка в Кючук Париж

Подготвят тоталния ремонт на основна улица в Кючука, правят и голям парк до неяАсфалтират улица „Дрин” преди да стартира реконструкцията на ул. „Даме Груев”