В Пловдивския университет отвори врати първият в страната академичен технологичен център, създаден по всички европейски изисквания. Това заяви при откриването днес ректорът на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов.

Центърът бе сформиран в рамките на една година и още преди откриването си е дал началото на няколко продукта, за които вече са подадени заявления за патент, разказа проф. Козлуджов. 

Пловдивският университет и неговия Технологичен център ще имат моята подкрепа в Народното събрание, каза официалният гост на откриването доц. Борислав Великов, зам.-председател на парламентарната комисия по образование. Той подчерта, че със средствата, които страната ни очаква от Брюксел по оперативни програми, ще могат да се реализират много мащабни идеи, подобни на амбициозните проекти за изграждане на кампуса на ПУ „Паисий Хилендарски“, параклиса на университета и Технологичния център.

Технологичният център ще бъде инфраструктура за провеждане на иновативни научни изследвания в областта на молекулярните биотехнологии и екологичните информационни и комуникационни технологии и за трансфер на технологиите за индустриално внедряване в предприятията. Новоизграденият комплекс ще насърчи контактите между науката и бизнеса. Разпространението и мултиплицирането на резултати от научните изследвания в дейността на фирми и организации ще доведе до предлагане на продукти с подобрено качество и/или характеристики на българския и международен пазар, като стимулира и експорта.

 TrafficNews.bg