Kамионът, който се вряза в хората на коледния базар край „Гедехтнискирхе“ в центъра на Западен Берлин, е най-вероятно атентат. Това заяви говорителка на полицията. Камионът е минал 50 метра през пешеходната зона със скорост около 60 км/ч, прегазил много къщички с хората в тях и около тях. Шофьорът е избягал. 

Полицията съобщава за поне 9 убити и поне 50 ранени. Свидетели съобщават за силен взрив, полицията предупреди, че от камиона може да изтича газ.

Според очевидци камионът се врязал в хората на тротоара, изминал петдесетина метра и спрял. "Цяла улица е превърната в открита болница", пише от своя страна Tagesspiegel.

Към момента е известно, че камионът е с полски регистрационни номера. Има данни, че шофьорът на превозното средство е избягал, според друга информация обаче той е загинал на място. Един от полицаите на място разказа, че е чул и стрелба.

Българското външно министерство проверява дали по време на атаката на коледен базар в столицата на Германия има пострадали български граждани, съобщава българският първи дипломат в оставка Даниел Митов във фейсбук. Българското посолство остава във връзка с всички местни власти и следи ситуацията.

TrafficNews.bg