Скритите послания с  Красимир Куртев“- Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание на Танзанит.

Танзанит  - Легендата разказва за гръмотевична буря по земите на масаите, с мълнии, светкавици и гръмотевици. Когато времето се успокоило и хората се върнали със стадата си, видели, че обикновените кафяви камъни по земята били станали сини.

Танзанитът, вече по скъп и от диаманта, поради факта, че находищата вече са изчерпани. Цената на Танзанит се покачва на световните борси буквално с часове. Танзанитът за първи път е открит през 1967 г. в Танзания, Източна Африка. Като един от най-новите и най-екзотично оцветени минерали, танзанита принадлежи към групата минерали Зоисит и се намира само в Източна Африка. Има стъкловиден блясък и твърдост 6.5 по Мос.

Танзанитът е чуплив камък. Независимо че може да се носи всеки ден, трябва да се пази от удари, натиск и бързи температурни промени.

В друга легендата се твърди, че овчар от племето Масаи, открива за първи път камъка преди около 30 годни. Тогава пожар, причинен от мълния изгаря части от Танзания. Пастирите забелязали, че обикновените кафяви кристали на зоисита са станали дълбоко лилаво-сини от температурата на пожара.

Мистични свойства

Има силата да преобразува негативните енергии в позитивни. Помага да изразим и проявим себе си, вместо да бъдем повлияни от другите или да се приспособяваме и съобразяваме с нормите. Танзанит ни прави съзнателни за живота, който водим и помага да разберем как можем да изберем пътя си. Тези, които го носят стават осъзнати за повика на висшето си аз.

Улеснява извисяването на съзнанието. Подкрепя осъзнаването и осъществяването на собствените идеи и превръща разрушителните подтици в градивни. Това е камък и за онези, които още не са разпознали и приели силите си и страхливо затварят сърцето си. Помага ни да се отворим за бъдещите възможности. А също и по-добре да се разбираме. Танзанитът усилва връзката и общуването с духовният свят и улеснява достъпът до древната мъдрост, особено до познанията на древните туземни племенни култури.

Твърди се, че е свързан с праисторическата цивилизация Лемурия, както и с делфините. Полезен камък при духовни изследвания и пътувания навътре.

Съдейства за визуализиране при медитация.

Танзанитът е камък, който носи прозрения. Има необикновената способност да ни свързва с духовния свят и да въплътява тази връзка в живота ни под формата на знание или проявени стремежи. Танзанитът е силен предпазващ камък, привлича защита във всички ситуации и дейности. Наричат го вълшебен камък, тъй като внася `волята` при проявяване на желаното.

Танзанитът действа като еликсир на душата. Повишава настроението и ни освобождава от негативни навици. Той прогонва летаргията и изважда подтиснатите чувства на повърхността. Има силата да разплита стари модели и да създава място за нови.

Усилва психичните възможности и отваря сърцето, повдига настроението и носи усещане за спокойствие. Твърди се, че усилва хладнокръвието и увереността в себе си. Чудесен е за работохолици и им помага да не се притесняват и да го дават по-леко като успокоява свръхактивните им умове. Тъй като камъкът поддържа равновесието, ефективно регулира крайните личности.

 Той е съзидателен камък, който ни помага да творим. Дава на носещият го разбиране и чувствителност. Дарява с проницателност, интуиция и силата да проявяваме желаното. Като резултат, Танзанитът носи успех, яснота и проникновение. На физическо ниво Танзанитът е чудесен за възстановяване от тежка болест или стрес. За успокояване на депресивни състояния, тревога и паника. Лекува болести, свързани със стреса като високо кръвно налягане и депресия.

Засилва имунната система, обновява клетките, облекчава възпаленията, а също и пречиства тялото. Стимулира плодовитостта, лекува болести на яйчниците и тестисите.

Танзанитът се ползва за изцеряване на кожата. Смята се, че забавя стареенето и подобрява състоянието на кожата и косата като подбужда клетките да се регенерират. Помага за преподреждане на гръбначният стълб.

Танзанитът помага за събуждане на хора в кома.

На физическо ниво помага на тялото да усвоява цинк, възстановява съзнанието и усещанията, прочиства от токсини, които причиняват кожни проблеми, успокоява кръвното налягане.

Метафизично се смята, че Танзанитът задейства и обединява енергиите на сърцето, гърлото, третото око и коронната чакра, създавайки състояние, в което съзнанието и психичните способности се активират и водят от мъдростта на сърцето.

Смята се, че разкриването му възвестява огромното събуждане на сърдечните енергии в човешката раса. Преди всичко, той уравновесява духа на това време. Знаем, че повечето от така наречени `болести` на нашето време са причинени от липса на равновесие в духа ни.

Танзанитът е ключ към изживяване на вътрешните светове. Употребява се за общуване с духовни водачи и други същества от измерения, които обикновено са скрити от съзнателният ум.

Танзанитът е разновидност на zoisite (цоизит), а цветът му е в нюанси на синьото, понякога с виолетови, зеленикави или сиви оттенъци, видими при завъртане (pleochroism). Той е уникален в светът на скъпоценните камъни, тъй като е открит съвсем наскоро (през 1967 г.). Най-големите познати находища са в Танзания, източна Африка и изглежда са почти изтощени.

Той е много особен и забележителен камък. По света се намира само на едно определено място. Синият му цвят, който сияе в пурпурни тонове е наистина великолепен.

Заради необичайно привлекателното му въздействие, е било лесно за Ню Йоркското бижутерско ателие Тифани, да го наложи като един от най-търсените и популярни камъни в света.

Танзанит е открит през 1967 г. от мините в Merelani Hills, в северна Танзания.

Преди милиони години метаморфни шисти, гнайси и кварцити оформили впечатляващи изолирани планински масиви сред обширните равнини близо до планината Килиманджаро. В ядрото на тези необикновени възвишения са съхранени тези ценни кристали.

Силикат с калций и алуминий, той достига твърдост само 6,5 до 7 по скалата на Мос и затова не е много издръжлив. Трябва да се носи с внимание, да няма контакт с киселини.

Бижутерът от Тифани, Ню Йорк Луис Комфорт, препоръчал ново име за този скъпоценен камък, вместо син Цоизит, така че от Тифани предложили името Танзанит, от мястото му на произход и така новото име бързо се наложило на пазара, особено като се има предвид сериозната рекламна кампания, която организирали от компанията Тифани, две години след откриването му.

Поразителен и много впечатляващ е наситеният син цвят на Танзанита, вариращ от ултрамарин, до леко пурпурно синьо. Най-желаният цвят е синьо с пурпурно трептящи оттенъци по него, които са особено ефектни при размери над 10 карата. Типично за Танзанитът е появата на няколко цвята в един камък – в зависимост от перспективата, камъкът изглежда син, пурпурен или тъмно жълто.

Повечето сурови кристали са кафяво-жълти, но бижутерите внимателно ги загряват до към 500°C. Този процес трябва да се следи изключително внимателно, за да се установи, кога цветът ще се преобразува в син.

 

Изготвил и подбрал за вас - Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa, езотеричен анализатор. Международен експерт по езотериката на минерали и кристали и правилното хармонизиране.