Програмата и бюджета за тази година на общинска фондация Пловдив 2019 бяха отложени от общинските съветници след близо час дебати. От опозицията скочиха срещу ръководството на фондацията, като ги обвиниха, че решенията им се взимат на тъмно и няма никаква отчетност за действията им. Слави Георгиев заяви, че е недопустимо толкова важен документ да се приема без широко обсъждане и детайлни разяснения за действията на фондацията.

Съветникът от НФСБ припомни, че именно принципалът на общинската фондация Пловдив 2019 е Общинският съвет и това е орган,  който трябва да бъде по-добре запознат с всичко, което се случва там. По думите му в момента се иска от общинските съветници ведро да вдигнат ръка и да дадат на фондацията близо 10 милиона лева, без обаче да се знае за какво ще отидат те. От малкото документи, с които разполагат съветниците се вижда, че 2.5 милиона отиват за маркетинг и реклама, а 1.7 за административни дейности, т.е. почти половината от бюджета.

Какво точно ще се прави с тези пари, обаче не е ясно. Вероятно служителите на фондацията знаят, но това не е било обяснено и разяснено на принципала на организацията.  Друг мотив, който изтъкна Слави Георгиев е, че въпросната програма и бюджет е била приета на съвет на УС, на който са присъствали едва 5 от 8 -те членове, което е твърде малко като представителност. Затова от НФСБ предложиха, двете предложения да бъдат отложени за следващата сесия. Отнасянето на информацията към Общинския съвет и действията им бяха разкритикуване от БСП и Божидар Здравков от ДСБ. Изненадващо, Радослава Ташкова заяви, че ГЕРБ ще подкрепят предложението на Патриотите и с пълно мнозинство то бе отложено за следващото заседания.

Припомняме, че бюджетът на фондация "Пловдив 2019" за 2018 г. възлиза на близо 13 млн. лв.  Общо дейностите, свързани с финансирането на програмата на града за Европейска столица на културата, са на стойност 7 873 566 лв. От тях близо 4 млн. лв. са насочени към проекти, одобрени в рамките на трите сесии, обявени от "Пловдив 2019". Средствата по реализация на събития, инициирани от фондацията за артистичната програма, са 3 093 566 лв.

Към тях се добавят средствата за Капана и за малки проекти - 450 хил.лв., оперативни разходи, съфинансиране и европейски програми - 200 хил. лв., и за "Форум 2019" и доброволческата програма - 150 хил. лв. В бюджета са заложени и 120 000 лв. за консултантски услуги по подготовката на града за 2019 г.

Близо 2 500 000 лв. са предвидени за маркетинг и реклама, за международна дейност - 300 000 лв., а за административни дейности са заложени 1 775 490 лв. От тях над 500 хиляди ще бъдат насочени към новия културен център СКЛАД в Тютюневия град - над 300 000 лв. ще отидат за наем, а 210 хиляди - за ремонт на помещенията.