Книгата „ОБРАТ-но в себе си“ на пловдивската журналистка Екатерина Костова бе представено официално пред пловдивчани снощи под тепетата. Смисъла на връщането и преоткриването като акт от личността към личността коментира поетесата Ина Иванова, която застана пред публиката заедно с автора.   

Заглавието на последната книга на Екатерина „ОБРАТ-но в себе си“ представя нежната игра на автора с думите, коментира Иванова. Тази връзка може да бъде забелязана и по-нататък из страниците на стихосбирката, символ на завръщането във физически и духовен аспект.

Костова сподели пред събралите се гости на събитието, че повечето стихове са писани извън границите на България, но с непрестанната мисъл за онова, което е оставила тук. Именно тъгата по родните корени е отключила онзи патриотизъм, равносилен на муза.

В Испания тя усеща силната връзка с родното, която откриваме из редовете, поднесена с лека нотка на тъга. Въпреки това обаче Екатерина бе категорична, че не е фаталист, а напротив – гледа към живота с широка усмивка.

Журналистът посочи, че тръгването от корена води до екзистенциални питания и търсения. Те не са просто философско прозрение, а неизбежно сблъскване очи в очи с въпроси, които пристигат щом се отделим от комфорта на родната земя.

„Подобно раковина, тази книга събира моите срещи със самата мен и емоционалните състояния далече от голяма част от близките ми хора. Плод е и на запознанствата ми с българи, които отдавна живееха далече от родния си дом, но не спираха да го сътворяват във всеки миг, когато можеха, без да спират да си задават въпросите: Кой съм аз? Къде е моят дом? Защо тръгнах? Ще се върна ли?“, споделя Екатерина Костова.

В книгата си тя е отредила специално място и на Пловдив, където прави паралел между вековната история и посланията, които градът дава в ден днешен. 

 „ОБРАТ-но в себе си“ излиза под знака на Издателство „Жанет 45“ с художник на корицата Неда Ангелова. Книгата е финансирана по програмата на община Пловдив „Произведения на пловдивски автори и важни за града издания“.