Обществената поръчка за реконструкцията и ремонта на Концертна зала ще бъде обявена отново в рамките на следващата седмица – до 18. ноември. Това става ясно от отговора на министъра на културата Велислав Минеков на питане от народния представител от Пловдив Росен Костурков.

Както медията ни писа, заради грешки в документацията процедурата бе прекратена в края на октомври и това беше поредното забавяне на старта на дълго отлагания през годините ремонт.

 В отговора министърът уточнява: „Обръщаме внимание, че за да стартират строително-монтажни работи е необходимо да бъдат проведени още три обществени поръчки – за избор на изпълнители за строителен надзор, авторски надзор и инвеститорски контрол. Следователно, дори и поръчката да не е прекратена, то СМР не могат да започнат, да се изпълнят и разплатят в рамките на бюджетната 2022 г.”

Това означава, че заложените средства в капиталовата програма на Министерство на културата няма да бъдат разходени целево и трябва да бъдат заложени отново в проектобюджета за 2023 г.

ХРОНОЛОГИЯТА:

С писмо от 5. април МК уведомява председателя на фондация „Дом за пловдивската опера”, че в плановете на министерството за 2022 г. е залегнало провеждането на обществената поръчка. Процедурите за избор на изпълнител на СМР, строителен и авторски надзор са включени в План-графика на обществените поръчки на ведомството.

С последващо писмо от 13. юли е информирана директорката на Държавна опера-Пловдив доц. Нина Найденова, че са одобрени средства за капиталови разходи в размер от 11 008 014,22 лв. с ДДС и процедурата трябва да бъде стартирана от културния институт.

Желанието на ръководството на ДО-Пловдив е процедурите да бъдат възложени от Министерство на културата, поради липса на юридически екип в състава на държавния културен институт. В крайна сметка министърът на културата е възложил обществената поръчка в качеството си на разпоредител с бюджет от по-висока степен.

Тя е обявена на 23. септември и в последствие заради констатираните грешки е спряна на 26. октомври.

От министерството подчертават, че в цялата процедура е имало дълъг период на забавяне от началото на 2022 г. до август, когато между МК и Операта се е водела само кореспонденция кой да обяви обществената поръчка. Едва през август на среща на министър Минеков с директора Нина Найденова е взето решението тя да се движи от МК.