„Човек и добре да живее, достига до този момент и се оттегля. Удовлетворен съм, защото успях да реализирам всичко, което съм написал в концепцията си от далечната 1993 г. Сбъднах мечтата си музеят да бъде отворен за негово величество посетителя и в същото време да съчетава светостта на храма и академизма на университета.  Успяхме да го направим един от най-значимите културни центрове. Благодаря на колегите си”, каза доц. д-р Стефан Шивачев по време на специална церемония, на която се оттегли от поста на директор на Историческия музей.

Той не скри вълнението си и гордостта си, че е съумял да развива музея и да работи добре с всички кметове през 27-те години в институцията.

„Днес приключва моят професионален път начело на този музей. Вече ще се подписвам само като историк”, каза още Шивачев и пожела на наследника си – новия директор Стоян Иванов да бъде добър човек, ръководител и добър историк.

Кметът Здравко Димитров благодари за добрата съвместна работа и отдаде своите почит и уважение на Шивачев.Осъзнавам каква отговорност е да съхранявате историческата памет на Пловдив. В твое лице Община Пловдив има съмишленик, партньор и приятел и занапред. Удоволствие бе да работим заедно. Винаги можеш да разчиташ на нас”, каза градоначалникът и връчи грамота и почетен плакет на Стефан Шивачев.

Новият директор Стоян Иванов подчерта, че и занапред ще разчита на помощта му и на съветите му.

„Всичко, което е постигнал, ще бъде продължено и надградено”, каза Иванов.

Стефан Шивачев бе награден с диплом и от Съвета по туризъм.