Нашата рубрика: "Какво се случи ДНЕС?" продължава с датата 18 февруари. Нека проследим най-запомнящите се моменти от днешния ден и събитията, които промениха историята на света:

 

1229 г. — Съгласно договор между императора на Свещената Римска империя Фридрих II и египетския султан Ал-Камил, християнските поклонници получават право да посещават Йерусалим, Витлеем и Назарет.
1688 г. — Сектата на менонитите в Пенсилвания първа осъжда робството в Северна Америка.
1856 г. — В Цариград е обнародван султанският реформаторски указ Хатихумаюн.


1861 г. — Виктор Емануил II става първият крал на Италия.
1873 г. — Българският революционер Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Днес тази годишнина официално се чества на 19 февруари.

1919 г. — Извършен е неуспешен опит за покушение срещу премиера на Франция Жорж Клемансо.
1929 г. — Обявени са първите Награди на Академията.
1930 г. — Американският астроном Клайд Томбо открива Плутон.
1932 г. — Япония създава марионетен режим в Манджурия и обявява територията за независима от Китай.
1942 г. — Най-голямата подводница в света — Сюркуф (Франция), потъва в Атлантическия океан.
1945 г. — Варненските футболни клубове Тича и Владислав се обединяват в „ТВ-45“ (Тича — Владис

1952 г. — Гърция и Турция стават членове на НАТО.
1960 г. — В Скуо Вали (Калифорния) са открити VIII зимни олимпийски игри.1965 г. —

 Гамбия получава независимост от Великобритания.
1968 г. — Китаристът Дейвид Гилмор заменя Сид Барет в групата Пинк Флойд.
1972 г. — Върховният съд на щата Калифорния отменя смъртното наказание.
1980 г. — Израел открива първото си посолство в арабска държава — Египет.
1983 г. — Открит е Минно-обогатителния комплекс Елаците — медно находище.
1987 г. — В Ирландия Чарли Хоги е избран за министър-председател.
1999 г. — 38 Народно събрание ратифицира "Рамковата конвенция за малцинствата".

2003 г. — При пожар в метрото на Тегу (четвъртия по големина град на Южна Корея) загиват 198 и са ранени 147 души.


На този ден е родена и английската кралица кралица Мария I Тюдор.

Мария I Тюдор (на английски: Mary I Tudor), известна още като Кървавата Мери (на английски: Bloody Mary), е кралица на Англия(1553 - 1558 г.), кралица на Испания (1556 - 1558 г.). Тя е дъщеря на крал Хенри VIII и по-възрастна сестра на крал Едуард VI и кралица Елизабет I. 

Мария Тюдор е родена на 18 февруари 1516 г. като пето дете от брака на крал Хенри VIII с Катерина Арагонска. Тя е единственото дете от това семейство, достигнало пълнолетие. В детството си Мария е в много близки отношения с кардинал Томас Уолси, неин кръстник,архиепископ на Йорк и Лорд-Канцлер — човекът, който упражнява изпълнителната власт в Англия.

Мария била преждевременно развито в интелектуално отношение дете, макар че често боледувала, имала слабо зрение и постоянни болки в главата. Кралят я е възприемал като силна личност, макар че през цялото време мечтаел за син — свой наследник на престола. Мария получила като дар от краля собствен палат и прислуга на границата с Уелс и имала реалното положение на Уелски принц, макар да не е била удостоена с титлата. На 10-годишна възраст Мария Тюдор е назначена от краля за председател на Съвета на Уелс.

През 1522-1525 година личен учител на принцесата е испанецът Хуан Луис Вивес, който я обучава по латински и гръцки език, физика и музика. Мария Тюдор се научава да свири и на клавесин.

 

 

 

На 18 февруари  1564 година светът губи един велик художник - Микеланджело

 

Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още само като Микеланджело, е италиански ренесансов скулпторхудожник,поет и архитект, представител на Флорентинската школа. Смятан е за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело. Творчеството на Микеланджело се отличава с патос и непрекъснато търсене на идеала за красота като отражение на идеалите на епохата за физическа и духовна мощ и трагизъм. То оказва силно влияние върху Тициан и венецианската живопис и се смята за основа на стила маниеризъм. 

В своя личен живот Микеланджело е въздържан. Пред своя ученик Асканио Кондиви той заявява: „Колкото и богат може да съм бил, аз винаги съм живял като беден човек“. Според Кондиви той е безразличен към храната си, ядейки „повече по необходимост, отколкото за удоволствие“, и често спи с дрехите и ботушите си. Паоло Джиовио, съвременник и биограф на Микеланджело, пише: „Природата му беше толкова груба и необработена, че домашните му навици бяха невероятно мизерни и отблъскващи за всички ученици, които биха го последвали“. Това може би не го е притеснявало, защото по природа Микеланджело е самотна и меланхолична личност, bizzarro e fantastico, човек, „който се отдръпва от компанията на други хора“

 

TrafficNews.bg