Експертна група с участието на специалисти, общински съветници и хора от гражданската инициатива трябва да реши съдбата на подлез „Археологически” и най-вече на културния център на Тракарт.

Повече от два часа общинските съветници и кметът спориха какво трябва да се направи, за да се реши дали да бъде продължена концесията на подлеза и дали има законов основание за това. Особено продължителен бе дебатът дали вътре трябва да има представители на гражданското сдружение, което застана зад Жорж Трак.

„Ние не представляваме ли гражданите? Как си представяте един дебат между гражданин и експертът по мозайки Кисякова, или между гражданин и директора на археологическия музей?”, попита Тотев. Той допълни, че обекти с такова значение не могат да се управляват от граждани.

В крайна сметка се взе решение за работната групата, която да излезе с конкретно предложение какво да се прави с подлеза. В нея ще се включат по един представител на НИНКН, трима експерти от Община Пловдив, членове на всички групи в ОбС, представител на Археологическия музей, както и един представител на местната инициатива Да спасим културен център "Тракарт". До юни те трябва да излязат с решение какво да се случи с концесията на подлеза.

Въпреки че кметът непряко заяви, че Община Пловдив има планове за стопанисването на подлеза, той ще изчака работната среща преди да се вземе решението. Той не е сигурен дали в момента тези мозайки се съхраняват правилно, Тотев смята, че след като този обект влиза в плановете за кандидатстване в ЮНЕСКО, той не може да бъде в частни ръце.

„Имаме една нормална ситуация – концесията на подлеза свършва и ние си взимаме собствеността. В Пловдив обаче като се даде нещо на някого, било под наем, или временно, то след това общината не може да си го вземе… Имаме една подписка с 500 души, от друга страна управлението на Пловдив, което е избрано с 300 000 гласа. Е, явно тези 500 души имат по-голямо влияние”, каза Тотев.

Георги Иванов – Жорж Трак пък е на друго мнение. Той смята, че ако обектът попадне в ръцете на общинските звена няма да се управлява добре.

„Още през 2006 година внесох предложение в Община Пловдив за разкриването на 8 обекта с уникални мозайки. Досега три са разкрити, какво се случва с другите 5? Вижте как Община Пловдив управлява един изумителен обект Одеона… Да ни бе той да е по-малко важен и уникален от мозайките?”, каза Жорж Трак.