Класическият рататуй е изключително вкусно и лесно за приготвяне ястие дори за начинаещи в кухнята.
Необходими продукти:
домати - 1/2 кг
лук - 1/2 кг
тиквички - 1/2 кг
патладжан - 1/2 кг
червени чушки - 4 - 5
зехтин - 50 мл
мащерка - 1 ч.л. суха
сол - 1 ч.л.
черен пипер - 1/2 ч.л.
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на колелца и поръсваме със сол. Оставяме да престоят 20 минути.
Измиваме зеленчуците и режем на кръгчета - тиквичките, доматите, лука и чушките. Мием патладжана и го отцеждаме от горчивата вода. Овкусяваме зеленчуците със сол и черен пипер.
В намазана със зехтин тава редим от края на тавичката към средата под формата на спирала. Редим кръгче тиквичка, лук, домат, патладжан и чушка.
Ако зеленчуците са ни повече, ги редим прави колелцата, а ако са по-малко по-полегато. Накрая поръсваме с мащерка и зехтин. Печем на фурна за 40 минути при 180- 200 градуса.
Ястието рататуй се сервира топло!
Източник: gotvach.bg
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква