Класическият рататуй е изключително вкусно и лесно за приготвяне ястие дори за начинаещи в кухнята.

Необходими продукти:

домати - 1/2 кг

лук - 1/2 кг

тиквички - 1/2 кг

патладжан - 1/2 кг

червени чушки - 4 - 5

зехтин - 50 мл

мащерка - 1 ч.л. суха

сол - 1 ч.л.

черен пипер - 1/2 ч.л.

Начин на приготвяне:

Нарязваме патладжаните на колелца и поръсваме със сол. Оставяме да престоят 20 минути.

Измиваме зеленчуците и режем на кръгчета - тиквичките, доматите, лука и чушките. Мием патладжана и го отцеждаме от горчивата вода. Овкусяваме зеленчуците със сол и черен пипер.

В намазана със зехтин тава редим от края на тавичката към средата под формата на спирала. Редим кръгче тиквичка, лук, домат, патладжан и чушка.

Ако зеленчуците са ни повече, ги редим прави колелцата, а ако са по-малко по-полегато. Накрая поръсваме с мащерка и зехтин. Печем на фурна за 40 минути при 180- 200 градуса.

Ястието рататуй се сервира топло!

Източник: gotvach.bg