В продължение на десет хиляди години консумираме млечни продукти, така че Моцарелата е сравнително нов продукт в диетите ни. Известна е още като музарела, мусарела или други подобни наименования. Днес, накратко ще ви обясним какво представлява фабричния процес на създаването на това вкусно сирене.

Процес на производство на сиренето моцарела

Несъмнено моцарелата се превърна в основна съставка в рецепти за приготвяне на пици и салати, наред с много други ястия. Сиренето се предлага в хиляди форми, но как се прави то в индустриален мащаб?

Както при всички сирена, основата на моцарела е млякото, което в този случай може да бъде краве, овче или биволско мляко. Традиционната рецепта за моцарела казва, че трябва да се прави с биволско мляко.

Но за промишленото производство се използва повече овче или краве мляко. Основната причина е, че не можете да получите достатъчно биволско мляко, за да задоволите търсенето на пазара.

По хигиенни причини камионите-цистерни, които транспортират мляко, се измиват отвътре и отвън, след като са изпразнени. Камион-цистерна може да транспортира средно 30 000 литра мляко, поддържайки го при постоянна температура между 3º и 4º по Целзий (между 37 и 39 градуса по Фаренхайт).

Млякото и суроватката, която е производно на млякото, се съхраняват в огромни силози с вместимост 225 000 литра. След това сепаратор за мляко извлича излишната сметана, за да регулира процента на мазнини според вида сирене, който искате да направите.

Процесът започва във вана, която излива съдържанието му в пастьоризатора. Чрез топлинната пастьоризацията се убиват вредните бактерии.

По време на процеса се вземат проби от млякото, за да се определи точно нивото на съдържание на мазнини и протеини. Анализите се извършват в мобилна лаборатория, подложена на много строг контрол. Тези епруветки съдържат проби от мляко, които ще бъдат подложени на микробиологичен анализ.

Ако всичко е наред, млякото отива в резервоара за подсирване с вместимост 95 000 литра, в който се въвеждат млякото и другите съставки, необходими за производството на моцарела. Тази смес се разбърква и се готви в продължение на 30 минути.

Благодарение на миксерите се правят малки парченца. Температурата на резервоара зависи от вида сирене, който искате да направите. След като готвенето приключи, суроватката се изпомпва върху маси, за да се отцеди. Твърдата част от течността се отделя. Получената течност се нарича суроватка, която ще бъде концентрирана и трансформирана в други млечни продукти.

Сега, след като течността е почти напълно отстранена и частиците сирене са достатъчно сухи, можете да преминете към следващия етап от производствения процес на моцарела. Огромна автоматизирана лопата премества частиците сирене към следващата стъпка.

При пресоването сиренето се нарязва, преди да се приготви за последния етап от производството. Сместа накрая ни напомня за моцарелата, която всички знаем.

Сиренето най-накрая достига до формите, където ще се оформи правилно. Формите се изпразват във вана, пълна със саламура.

Саламурата е физиологичен разтвор, който се използва за охлаждане на блоковете сирене и за тяхното осоляване. След това те пътуват по конвейер до друга вана, където ще киснат в продължение на 4 до 10 часа при температура от 2 градуса по Целзий (около 35 ° F).

Разсолните струи отстраняват пяната, която се образува на повърхността на резервоара. И по този начин 30 000 литра мляко, пристигнали в камион, са трансформирани и са произвели 1400 кюлчета сирене за време между 8 и 12 часа.

Сиренето моцарела са опаковани във вакуум за по-добро съхранение и по този начин са готови за разпространение. След което достигат до магазините от които любителите на сиренето ще го открият.

А ето как да си направите вкусна домашна моцарела:

Ако се смятате за любител на сиренето, със сигурност сте фен на емблематичното италианско сътворение, а именно моцарелата. А истинските любители на моцарелата не чакат нова брошура Т Маркет да пусне на намаление техния любим деликатес! Така че стягайте ръкавите и се опитайте сами да си направите вкусна домашна нискомаслена моцарела сами.

Това вкусно сирене с ниско съдържание на мазнини е идеално за приготвяне на пица, салати, скара и кремообразни сосове. Сиренето моцарела с наименование за произход се произвежда в района Кампана в южна Италия в провинция Неапол, където се прави от биволско мляко.

Но това може да се направи и с краве мляко и най-хубавото е, че можете да го направите в уюта на дома си. Ако искате да научите как да го приготвяте, споделяме следната рецепта:

Съставки

4 литра пастьоризирано мляко, може да го откриете в супермаркетите (не купувайте ултра пастьоризирано, в противен случай няма да ви се получи)

1 чаена лъжичка сирище, можете да го получите в някои ветеринарни лекари или специализирани аптеки.

1 ½ чаена лъжичка лимонена киселина

6 супени лъжици морска сол, която да не съдържа йод

½ чаша вода

Процес

Разделете водата на две равни части и добавете лимонената киселина към едната половина и сирището към другата.

Нагрейте млякото на умерен огън и внимателно добавете лимонената киселина, разбъркайте за минута и проверете температурата, която трябва да бъде 32 °С.

Добавете сирището, разбъркайте внимателно в продължение на 30 секунди; покрийте го и оставете да престои 10 минути.

Открийте и изрежете изварата с метална шпатула, за да я оформите като решетка; претопляйте, докато достигне 40,5°С. разбъркайте внимателно, за да избегнете разбиването на изварата.

Издавете парченцата извара с метална шпатула или решетъчна лъжица и поставете в метална цедка.

Нагрейте серума до 80°С, добавете солта, разбъркайте за минута и поставете цедката вътре в серума; изварата трябва да се потопи в суроватката и да се нагрява, докато вътрешната температура на изварата достигне 54°С.

Извадете изварата от течността, когато достигне споменатата температура и използвайте ръкавици, в идеалния случай силиконови, работете с изварата и я месете, докато се втвърди, добие равномерна текстура и можете да оформите топче.

Потопете топката в ледено студена водна баня за 30 минути след което послужете сиренето или го използвайте, за да направите любимите си рецепти.

Знаем че на пръв поглед звучи малко сложно, но ако следвате внимателно инструкциите и използвате правилните съставки, то със сигурност ще получите страхотен резултат! Важно е да ви напомним да съхранявате сиренето в херметически затворен съд с капак в хладилника, за да не изсъхва.