Все още търсят тираджията, подсъдим за мелето на Хайнбоаз, убило двама пловдивски музиканти

Колата на Ники от NI.co и китаристът на „Каталог” - Павел Дюлгерски се вряза в турски автовоз

11.12.2023 11:11 3225 0
Все още търсят тираджията, подсъдим за мелето на Хайнбоаз, убило двама пловдивски музиканти

Турският тираджия Мехмет Калисал, в чиито автовоз се вряза автомобилът на музикантите Николай Николов, от пловдивската група NI.co и китаристът на група „Каталог” - Павел Дюлгерски, все още е неоткриваем за властите и е нередовно призован за делото, което тече срещу него в Апелативен съд – Пловдив.

Това е общо трети неуспешен опит за старт на делото на втора инстанция, след като последните два пъти процесът отново пропадна по същите причини. Към момента прокурор Божидара Попова няма информация дали съдебните книжа са връчени на подсъдимия. От справка за задграничните пътувания на турският гражданин става ясно, че той е излязъл от България на 18 май 2023 г. и от тогава не се е връщал в страната.

В съдебната зала стана ясно, че не е изпълнена съдебната процедура от турските съдебни власти и Мехмет Калисал не е получил призовка за делото. Предвид това е постъпила молба от адвокатът му Рамадан Нуретин делото да се отложи, тъй като той също не е осъществил връзки с подсъдимия, въпреки многобройните опити.

Турският тираджия, обвинен за смъртта на Ники от NI.co и Павел Дюлгерски, все още се издирваНа 18 май тази година Калисал получи условна присъда от Окръжен съд – Стара Загора

 

Осъдиха условно тираджия за катастрофа, причинила смъртта на двама пловдивски музикантиБлизките на Ники от NI.co и Павел Дюлгерски искат ефективни присъди, делото идва в Пловдивския съд

На 18 май тази година Калисал получи условна присъда от Окръжен съд – Стара Загора, като магистратите наложиха на турския гражданин наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено във времето с 5 години изпитателен срок. Условната присъда се обжалва от близките на двамата загинали при катастрофа. Те искат ефективно наказание за шофьора на тежкотоварния автомобил.

Адвокатът на част от пострадалите Пламен Бонев настоява за 7 години ефективна присъда за Калисал. След заседанието той заяви, че все още вярва, че Калисал може да бъде призован за следващото заседание, което е насрочено за 22 януари следващата година.

Ако бъде редовно призован може да се даде ход на делото и процеса да се гледа задочно без негово присъствие, но за да се случи това задължително трябва да е получил призовка”, каза още юристът.

Родителите на Ники – Цветан и Мариела Николови се надяват на ефективно наказание за турския гражданин и споделиха, че ще се борят докрай за нея.

Искаме ефективни присъди, за да има индивидуална и генерална превенция за всички загинали на пътя”, каза бащата на музиканта.

За следващото заседание от съда ще изпратят ново писмо до министерството на правосъдието за съдействие, с молба за запитване до турските власти, за етапа до който се намира изпълнението на поръчката. Предишното такова писмо е изпратено на 1-ви декември тази година.

Катастрофата:

Фаталният сблъсък между колата на музикантите и автовоза стана на 29 юни 2018г. в Прохода на Републиката. При сблъсъка на място загина пловдивчанинът Николай Николов, а три месеца по-късно в болницата издъхна и Павел Дюлгерски. Двамата музиканти са пътували за участие в Русе по време на тежката катастрофа.

Според данни на полицията, шофьорът на леката кола е загубил контрол над превозното средство и се е врязал челно в автовоза, управляван от Мехмет Калисал. 

Турският водач беше арестуван в началото на месец февруари тази година след като беше обявен за общодържавно издирване и до произнасянето на Окръжен съд – Стара Загора беше задържан под стража, а след това мярката му за неотклонение беше променена и той беше освободен.

Почти 5г. след смъртта на Ники от NI.co: Арестуваха тираджията в който се вряза колата ковчег

 

Изпрати новина