Шофьорът на турския автовоз в който се вряза автомобилът на музикантите Николай Николов, от пловдивската група NI.co и китаристът на група Каталог - Павел Дюлгерски, е бил арестуван в началото на месец февруари. Турският гражданин Мехмет Калисал е подведен под наказателна отговорност за тежко престъпление и срещу него започва наказателно производство.

Днес Пловдивският апелативен съд остави в ареста Мехмет, като потвърди най-тежката мярка за неотклонение, наложена от Окръжен съд-Стара Загора.

Катастрофата стана на 29 юни 2018г. в Прохода на Републиката, но заради забавяне на експертизите до момента не е имало доказателства, за да бъде повдигнато обвинение на турския гражданин. При сблъсъка на място загина пловдивчанинът Николай Николов, а три месеца по-късно в болницата издъхна и Павел Дюлгерски. Двамата музиканти са пътували за участие в Русе по време на тежката катастрофа.

Според данни на полицията, шофьорът на леката кола е загубил контрол над превозното средство и се е врязал челно в автовоза, управляван от Мехмет Калисал. 

В днешното заседание адвокатите на Мехмет Калисал – Райко Коев и Роман Желев поискаха от пловдивския съд мярка за неотклонение „парична гаранция” за шофьора. Според тях мотивите на Окръжен съд-Стара Загора да го остави в ареста са свързани единствено с липсата на адрес в страната.

От момента на катастрофа до ден днешен той е влизал и излизал многократно в България, защото е шофьор на тир. Карал е със 65км/ч. по време на катастрофата, което е нарушение при позволени 40км/ч., но колата е поднесла и се е забила челно в автовоза. Ако не е бил той, автомобилът е щял да отиде в дере, което е 70-80 метра”, казаха адвокатите.

Мотивът на първоинстанционния съд е, че той е трябвало да предприеме „аварийно спиране, при възникване на непредвидимо препятствие”, което звучи безумно, допълни още Райко Коев.

Турският шофьор е бил обявен за общодържавно издирване и е задържан на 9 февруари 2023 г. на ГКПП Елхово. Той няма трайна връзка с България, тъй като е чужд гражданин, а участието му в наказателното производство е задължително по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс.

С оглед на това Пловдивските апелативни магистрати прецениха, че „задържане под стража” е най-адекватната мярка за неотклонение към настоящия момент.

„В интерес на правосъдието е той да остане под стража", завърши съдия Велина Антонова.

Определението на Апелативния съд е окончателно.