Турският тираджия, обвинен за смъртта на Ники от NI.co и Павел Дюлгерски, все още се издирва

На 18 май тази година Калисал получи условна присъда от Окръжен съд – Стара Загора

13.11.2023 12:00 4126 0
Турският тираджия, обвинен за смъртта на Ники от NI.co и Павел Дюлгерски, все още се издирва

Турският тираджия Мехмет Калисал, в чиито автовоз се вряза автомобилът на музикантите Николай Николов, от пловдивската група NI.co и китаристът на група „Каталог” - Павел Дюлгерски, все още е неоткриваем за властите и е нередовно призован за делото, което тече срещу него в Апелативен съд – Пловдив.

Това е втори неуспешен опит за старт на делото на втора инстанция, след като на 19 септември процесът отново пропадна по същите причини. Към момента прокурор Божидара Попова няма информация дали съдебните книжа са връчени на подсъдимия. От справка за задграничните пътувания на турският гражданин става ясно, че той е излязъл от България на 18 май 2023 г. и от тогава не се е връщал в страната. В днешното заседание в съдебната зала не се яви и защитникът на шофьора – адвокат Рамадан Нуретин, който по принцип пътува от Бургас.

На 18 май тази година Калисал получи условна присъда от Окръжен съд – Стара Загора, като магистратите наложиха на турския гражданин наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено във времето с 5 години изпитателен срок. Присъдата беше обжалвана от близките на двамата загинали при катастрофа. Те искат ефективно наказание за шофьора на тежкотоварния автомобил.

Осъдиха условно тираджия за катастрофа, причинила смъртта на двама пловдивски музикантиБлизките на Ники от NI.co и Павел Дюлгерски искат ефективни присъди, делото идва в Пловдивския съд

Адвокатът на част от пострадалите Пламен Бонев настоява за 7 години ефективна присъда за Калисал и процесът във възивния съд е по негова жалба и близки на загиналите. Делото се проточи много във времето заради забавяне на експертизите, а юристът поиска и нова тройна автотехническа експертиза по време на досъдебното производство за изясняване на точните обстоятелства около фаталния удар.

След днешното заседание майката на загиналия китарист Ники - Мариела Николова, която е директор на Френска езикова гимназия в Пловдив, каза, че ще се бори за ефективно наказание за турския гражданин.

„Очакваме делото да се протака максимално и се надяваме подсъдимия да дойде в България”, каза още Николова.

Близките на загиналите музиканти се надяват Пловдивският апелативен съд да даде по-справедлива присъда за Мехмет Калисал и ако това не се случи са категорични, че ще се борят и пред Върховния касационен съд.

Катастрофата:

Фаталният сблъсък между колата на музикантите и автовоза стана на 29 юни 2018г. в Прохода на Републиката. При сблъсъка на място загина пловдивчанинът Николай Николов, а три месеца по-късно в болницата издъхна и Павел Дюлгерски. Двамата музиканти са пътували за участие в Русе по време на тежката катастрофа.

Според данни на полицията, шофьорът на леката кола е загубил контрол над превозното средство и се е врязал челно в автовоза, управляван от Мехмет Калисал. 

Турският водач беше арестуван в началото на месец февруари тази година след като беше обявен за общодържавно издирване и до произнасянето на Окръжен съд – Стара Загора беше задържан под стража, а след това мярката му за неотклонение беше променена и той беше освободен.

Следващото заседание е насрочено за 11 декември.

Почти 5г. след смъртта на Ники от NI.co: Арестуваха тираджията в който се вряза колата ковчег

 

Акценти

Изпрати новина