Делото срещу фирмата „САРС 12“, замърсявала северната част на Пловдив с нереглментирано изграняне на отпадъци, е възложено на следовател към Окръжна следствена служба. Причината за това са обема на материали по делото и възникнали фактически усложнения, които тепърва подлежат на изясняване, научи TrafficNews.

Междувременно се очаква извършването на съдебно-екологична оценка, която ще даде тежест при решението относно наказанието на фирмата. В началото на ноември срокът на разследването е бил удължен с още два месеца, в които предстои извършването на допълнителни проверки и разпити на свидетели.

От прокуратурата съобщиха за медията ни, че до момента са изискани и приобщени всички протоколи на проверяващите органи – Регионална инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионална дирекция за национален строителен контрол. Техни служители също са свидетелите по делото.

Припомняме, че Районна прокуратура под тепетата се зае с разследването на престъпно замърсяване в началото на тази година. Междувременно РИОСВ продължиха да извършват проверки. Или поне опити за такива, тъй като по стар навик охранителите на обекта, в който се помещава „САРС“,  отказваха да допуснат контролните органи. По тази причина само преди месец регионалната инспекция  издаде две наказателни постановления на обща стойност от 20 000лв.. 

По наша информация наказателните постановления са връчени на фирмата, която към този момент не ги е обжалвала. "САРС" обаче все още разполага със законов срок, в който може да го направи. 

До усилена работа на институциите по казуса се стигна след серия от материали, в които медията ни изнесе факти, уличаващи фирмата в незаконно изгаряне на отпадъци. Повече за екологичния проблем, който обектът създава за жителите в кв. "Гаганица", хитрините на собственика и борбата на институциите – можете да видите в серията от материали, посветени на темата:

Наказаха с 20 000лв. глоба завода "САРС", обгазявал с години северната част на ПловдивРИОСВ издаде две накарателни постановления след поредния отказ да ги допуснат до обекта

Образуваха досъдебно производство срещу завода "САРС", разследват престъпно замърсяване в ПловдивЗаради проверките в базата на фирмата престанаха да горят боклуци

Връх на наглостта: Коминът на "САРС 12" продължава да обгазява Пловдив, въпреки проверките на институциитеРИОСВ вече са сезирани

След публикация на TrafficNews: РИОСВ подхвана завода "Сарс 12", инспекторите не били допуснати до сградатаНа нарушителите е връчена покана за АУАН, но местните жители алармират за по-сериозни проверки и санкции