Полицай от Трето районно нападнал с палка жени на Руския пазар вчера преди обед. Възмутени от случилото се, близки на пострадалите вчера протестираха пред сградата на управлението. Те твърдят, че жените от тяхната фамилия са нападнати и бити от полицай, който не се е лигитимирал.

Полицейският служител е искал да арестува Виолета Помакова за продажба на тютюн без бандерол, но по думите на адвокат Васил Марков "объркал жените и е тръгнал да арестува майка й Запрянка Помакова", която обаче се е противопоставила на ареста и  настъпил хаос.

В последствие Виолета е задържана за 24 часа с работно обвинение, че търгува с контрабанден тютюн. Тютюн у нея не е открит, но според Марков в момента полицията издирва евентуални нейни клиенти. 

Според съпруга на Виолета - Георги Бончев, конфликтът възникнал, докато тя му е купувала кафе от магазинче на Руския пазар.

„Този, който се представи за полицай, отиде и започна да удря майката на жена ми. Удари й един юмрук в лицето и й разкъса дрехите, след което тя падна на земята, а дрехите й останаха в ръката му. След това той започна да я бие с желязна палка, а жена ми се опита да спаси майка си”, разказа той.

„Прави се на Командо! Има камери, има клипове, цялата махала видя какво става! Този полицай излезе , нито се представи, вкара палката , бутна жена ми на земята. После телефон изкара, прави се на артист да ни спира. Мисли, че сме прости като сме цигани. Но аз съм културен, на мъж не посягам. Той с какво право посегна да бие жените", възмущава се Бончев и настоява министърът Бойко Рашков да дойде да види кой как работи в Трето районно, защото според него в махалата "който не дава рушвети - не работи!" "То се видя как работят началниците и къде отидоха!" завърши Бончев. 

Според адвоката на семейството Васил Марков, е "станало мазало, но всичко е точно".

„Станала е грешка. Понабили са една жена, арестували са друга. Прокуратурата ще каже кой е прав и кой е крив. Може би полицаят се е объркал, не е бил наясно със ситуацията, понеже е в това районно от скоро и не знае по махалите как се работи. Допуснал е грешка, но си има прокуратура, която ще се произнесе, защото и пострадалата си е изкарала медицинско”, разказа адвокатът им пред камерата на TrafficNews.

Според него полицаят е подходил "малко непрофесионално" : "Подсечка, на земята, белезници и всичко това на паркинга на КАТ! Вероятно е приложил техники, защото жената е по-едра от нея. Доколкото разбрах, той е специалист по карате и е приложил някоя хватка. Изобщо пълно мазало- но всичко е точно!" 

Друг роднина на ранената сподели, че полицаят си е сложил маска и се е правил на „бандит” с цел на плаши хората на пазара.

„Според мен той не е полицай, а някакъв психопат, имаме свидетели, имаме и клипове как ги бие и ще го съдим”, каза той.

Проверка на Trafficnews установи, че полицаят, който е използвал сила и помощни средства срещу майка и дъщеря Помакови е Искрен Делянов. Той действително работи само от няколко месеца в Трето РПУ, назначен е седмица след като началникът Венелин Костов поема управлението. Преди това двамата са били колеги във Второ РПУ. Делянов тренира карате и участва състезания. 

Въпреки, че карате е спорт, който възпитава самоконтрол и самодисплина, както и уважение към противника, в случая ако твърденията на потърпевшите и свидетелите са верни, полицаят е загубил контрол и е приложил уменията си, придобити в залата срещу жени. 

Костов оглави Трето РПУ след големия скандал, при който бе разбита Наказателна бригада от полицаи от районното, а в ареста бяха задържани петима служители включително и бившият началник Самуил Хаджиев. 

TrafficNews изпрати въпроси във връзка със случая до пресцентъра на Областната дирекция на МВР. От там съобщиха, че към този момент в дирекцията няма подаден сигнал за полицейско насилие, но е образувана вътрешна проверка по случая. 

Какво се промени в Трето РПУ през последните 10 месеца? Останаха ли в миналото престъпните схеми за рекет и изнудване от страна на полицейски служители? Как новото ръководство на районното вдига нивото на разкритите престъпления? 

Очаквайте скоро в разследването на TrafficNews.bg и Glas.bg

Разкази на потърпевшите от първо лице гледайте тук: 

Самуил Хаджиев и преторианците му - арести след една година полицейски произволДокъде стига веригата на "престъпниците под пагон"?