Ще има проверка за забавена информация и действия по производството срещу Иван Белишки. Това съобщи говорителят на Районната прокуратура в Пазарджик Пламен Пантов. Припомняме, че синът на кмета на Панагюрище е стоял зад волана на джипа си „Субаро“, с който около 2 часа през нощта на 30 март се е врязал в няколко коли и магазин и е избягал от мястото на катастрофата.

По думите му на Белишки ще бъде повдигнати обвинение и ще се иска мярка неотклонение парична гаранция от 10 000 лева. Съставът, по който ще бъде обвинен е за лишаване от свобода до 1 година или пробация.

Прокуратурата в Пазарджик била уведомена за престъплението и производството едва днес.

„Разследването е начален етап от развитие. При всички случаи напускането на престъплението е утежняващо обстоятелство. Ще се извърши проверка в полицията в Панагюрище какви са причините водачът да бъде установен и задържан толкова късно и защо по-късно е уведомена прокуратурата в Пазарджик“, посочи Пантов.

Дадени са указания да се снемат обяснения от служителите на МВР, посетили произшествието, включили се в издирването на извършителя и техните действия за установяване на местонахождението му. Проверката ще бъде извършена от отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР.

Образуваното досъдебно производство е в районна прокуратура Панагюрище.

Стана още ясно, че наблюдаващият прокурор от РП Панагюрище ще изготви предложение делото да бъде взето под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив. Пантов обаче не се ангажира да дава мнение за евентуално разпъване на чадър над сина на кмета на Панагюрище.

„На този етап не мога да коментирам подобно нещо“, посочи той.

Назначени са три експертизи - експертиза на записите на камерите в търговските обекти в близост; автотехническа експертиза, която трябва да установи с каква скорост се е движил Белишки и как да настъпила катастрофата, както химическа експертиза, за да се установи дали е бил под влияние на алкохол или упойващи вещества.

Пантов обясни, че не знае как е задържан и кога 21-годишният мъж, предвид че се знае, че Белишки е напуснал ПТП-то и е бил издирван.

Три коли са пострадали, има и материални щети по магазина, в който се е врязал.

Междувременно от Софийска градска прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Белишки по разследването от 2019. Припомняме, че тогава Белишки беше уличен в търговия на движими културни ценности.

Обвинения срещу сина на кмета на Панагюрище има и за нанасяне на телесни повреди на полицейски служители. Престъплението е извършено на 09.07.2019 г., когато била проведена специализирана полицейска операция в обитаваното от Белишки жилище в столицата. Той не се подчинил на разпорежданията на служителите на реда, като при задържането му им нанесъл телесни повреди.

Разследваният за афера с антики кметски син Иван Белишки подкара нов джипКак 20-годишният младеж без нито ден трудов стаж има пари за скъпата кола, питат в Панагюрище

В апартамента били намерени и иззети оръжия и боеприпас, в това число еднозаряден пистолет и револвер, м. „Колт“, представляващ движима културна ценност. Такова качество имат и откритите на място фибули, монети и автентична богослужебна книга на църковнославянски език, отпечатана през XIX век.

Вещи, представляващи движими културни ценности, както и боеприпаси и огнестрелни оръжия, били установени и на адреса в гр. Панагюрище - пушка м. „Крнка“, с монтиран адаптер и поставен боеприпас, тип „Калашников“, еднозарядни пистолети, пушка, м. „Пийбоди – Мартини“, саби.

Обвиняемият не е подавал документи за идентификация и регистрация по надлежния ред, утвърден от Министерството на културата. Той нямал и разрешителни за държаните от него огнестрелни оръжия и боеприпаси, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Кметският син Иван Белишки с обвинение, пуснаха го срещу 2 000 лева гаранцияРазследването по случая продължава, обявиха от прокуратурата

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.