Прокуратурата отказа да протестира мерките за неотклонение на Асан Кучкаря и групата му, които Пловдивският окръжен съд определи в събота. Четиримата мъже, арестувани за заплаха с убийство на етническия лидер Ашим Асан и за стрелба по внука му излязоха от ареста, с мотива, че по делото има наличие за провокация от страна на подалия жалбата Ашим Асан и към този момент няма достатъчно събрани доказателства за вземане на най тежката мярка за неотклонение за групата на Асан Кучкаря.

Така единия от синовете на Асан Кучкаря - Шеркан Мехмет /26г./ беше освободен от ареста без мярка за неотклонение, а другите трима задържани – самият Асан /61г./, Айдън Шолов /27г./ и бившият общински съветник от ДПС  Айри Мурад /47г./ излязоха под гаранция от 2000 лева. Очакваше се от държавното определение да протестират решението и да поискат „задържане под стража”, като делото беше насрочено за 10:00 часа днес. Протест обаче така и не е постъпил в Апелативен съд - Пловдив и групата остава с определените от първоинстанционния съд мерки.

"През времето от първоначалната жалба на Ашим Асан досега не сме получили категорични данни затова - къде,кога кой и защо се е заканвал с убийство. Изключително емоционалните му жалби не дават ясен отговор на нито един от тези въппроси. На следващо място въпреки , че полицейското задържане е това, което аз наложих на четиримата обвиняеми не преследва такива цели, то смятам , че все пак то изигра една предупредителна и възпираща роля. Вместо конкретика , Асан и сина му изключително продуктивни с нови жалби до всички институции, включително и за упражнено спрямо съдията от Окръжен съд въздействие. Защитата на обвиняемите също не бездейств и оспорват както предварителното задържане , така и постановленията за привличане в качеството на обвиняеми. Така че войната със жалби е в стихията си" коментира наблюдаващият прокурор Тодор Павлов. 

Съдът: Има наличие за провокация от страна на Ашим Асан, групата на Асан Кучкаря излиза от арестаМагистратите пуснаха трима от обвиняемите под гаранция, а един без каквато и да е „мярка за неотклонение”

Припомняме, че в жалбата си етническия лидер Ашим Асан посочил, че четири лица заплашвали него и внука му със саморазправа, включително и с убийство. Той съобщил, че на 4 март на ул. „Ландос“ по внука му е стреляно от движещ се автомобил. След сигнала били предприети незабавни действия от служители на отдел „Криминална полиция“ по изясняване на изнесените факти в жалбата.

В последствие в района на Железния мост до Околовръстното шосе били арестувани общо осем души. Трима от тях са подготвяли разправа с Ашим Асан и внука му, а останалите са имали функцията на наблюдатели – отцепка.

По досъдебното производство спрямо тримата, сочени като извършители, беше повдигнато обвинение за приготовление към убийство и закани с убийство, а спрямо четвъртият - за опит за убийство.

Прокуратурата иска постоянен арест за четиримата, заплашвали Ашим Асан, съдът гледа мярката им за неотклонениеТе бяха доведени в съдебната зала с белезници и под засилена охрана

Както TrafficNews.bg съобщи, мъжете бяха арестувани на 13 март след сигнал на Ашим Асан внесен в Окръжна прокуратура-Пловдив. В жалбата се казва, че четирите лица заплашвали него и внука му със саморазправа, включително и с убийство. Той е съобщил, че по-рано в  Пловдив сина на Асан Кучкаря- Шеркан стрелял по внука му от движещ се автомобил на ул. „Ландос“, а по-късно последвало покушението срещу него.

След пускането на групата от ареста, Ашим Асан даде и обширно интервю като акцентира върху това, че се страхува за живота си.

Повече по случая четете тук:

Ашим Асан: Принуждават ме да си взема оръжие и да се отбранявам като нинджа от Асан КучкаряЕтническият лидер се страхува за живота си, след като обвинените в закана за убийство бяха освободени

Арестуваха столипиновските барони Асан Кучкаря и Айри Мурад, заплашили с убийство Ашим Асан8 души са в ареста след акция на Криминална полиция, Окръжна прокуратура наблюдава проверката