Етническият лидер Ашим Асан се страхува за живота си, откакто четиримата мъже, заплашвали го с убийство, са на свобода. „Принуден съм да си купя оръжие, да се въоръжа и да се отбранявам като нинджа“, заяви той по време на пресконференция пред журналисти днес.

Припомняме, че преди дни групата на Асан Кучкаря, отправяла в ТикТок закани да ликвидира Асан и стреляла по внука му, бе пусната от ареста, след като Окръжен съд в Пловдив не уважи желанието на Прокуратурата, обвиняемите да останат за постоянно зад решетките. В тричасово заседание съдия Весела Евстатиева определи, че по делото има наличие за провокация от страна на подалия жалбата етнически лидер и към този момент няма достатъчно събрани доказателства за вземане на най-тежката мярка за неотклонение за групата на Кучкаря. Така единия от синовете на Асан Кучкаря - Шеркан Мехмет /26г./ беше освободен от ареста без мярка за неотклонение, а другите трима задържани – самият Асан /61г./, Айдън Шолов /27г./ и бившият общински съветник от ДПС Айри Мурад /47г./ излизат под гаранция от 2000 лева.

Съдът: Има наличие за провокация от страна на Ашим Асан, групата на Асан Кучкаря излиза от арестаМагистратите пуснаха трима от обвиняемите под гаранция, а един без каквато и да е „мярка за неотклонение”

Ашим Асан обаче е категоричен, че решението е взето неправомерно и поставя под риск живота и здравето на семейството му.

„Как може, след като Прокуратурата внася искане за постоянна мярка, съставът на ОС да не се съобрази с това. Уважаваният от мен Съд определя в кой - ножа, в кой – хляба. Няма ли сега опасност сега тези лица да извършат друго престъпление. От снощи и от днес има нови заплахи за закана за убийство към внука ми. Ще има разследване на какво основание съдът е взел това решение“, заяви Асан.

Сподели още, че с действията си Окръжен съд го е принудил да се самоотбранява, ако някой се опитва да извърши покушение срещу него и че: „Ако се случи нещо с мен или член на моето семейство този състав ще носи отговорността“.

Ашим Асан заяви, че в Столипиново лицето Ангел Ковачки разнасял слух, „че е платена баснословна сума на съдия от Окръжен съд-Пловдив, за да окажат влияние на състава да бъдат освободени“.

Повдигнаха обвинения на 4-ма от похитителите на Ашим Асан, единия се опитал да убие внука муСина на Кучкаря опитал да убие внука на етническия лидер, като стрелял по него

По думите му разполага с доказателства, уличаващи групата на Асан Кучкаря в престъпни действия и те ще бъдат предоставени до разследващите органи.

„Този състав е голословен като казва, че моето семейство сме ги провокирали. Много добре се консултирах с един професор, преподавател по право, който ми обясни, че това не е провокация. Това не е инсцинировка. Това е подготовка да ги задържат на местопрестъплението. Съдията казва, че тези хора няма основание да бъдат задържани и лицата имат постоянен адрес“, коментира още той.

По думите му магистратите не са извършили правилно справката за адресната регистрация на обвиняемите: „Те нямат постоянна адресна администрация. Апартаментът им е продаден 2004г.“, допълни лидерът.

По време на пресконференцията той хвърли обвинения върху пловдивската структура на ДАНС, защото „разпъва чадър над престъпници от махалите“, с което е „опасна за безопасността и суверенитета на Пловдив и обществеността“.

„Групата на Кучкаря доказаха, че са недосегаеми. При залавянето на Айри Мурад, който се представя за „териториален прокурор на Столипиново“, каза, че е шпионин на ДАНС – да се обадят на началника и да го освободят. Пледираше с ДАНС“, коментира той и попита: „Докога ДАНС-Пловдив ще прикрива определени хора, които извършват престъпления, не плащат данъци, продават наркотици?“.

Етническият лидер Ашим Асан: Казаха, че ще ме изкъпят в Марица и после ще ме заровятВече има повдигнати 4 обвинения, едното, от които за приготовление към убийство

Той изрази готовност да заведе дело от частен характер срещу адвокатката на Асан Мехмет, тъй като обвинила семейството му в психическа непригодност: „Тя първо обвини дъщеря ми, че е психически болна. Сега обвинява мен. Моето семейство всички са ненормални психически, а на Асан Кучкаря и Айри Мурат семействата са нормални?!“.

Той заяви, че застава зад твърденията си с доказателства и всички те ще бъдат предадени на компетентните органи за последваща проверка: „Има една хубава българска поговорка - „като говорят документите и фактите и боговете мълчат. Аз имам страхотни документи!“.

Аз не губя надежда в пловдивското правосъдие. Ще си търся правата по законен път. Ще чакаме втората мярка пред Апелативен съд, тричленен състав професионалисти. Да се надяваме, че това което направи Окръжния съд, ще бъде отменени и тази хора ще бъдат задържани за постоянно в ареста“,заключи Ашим Асан.