Жена остана 3 месеца без книжка и кола след положителен тест за дрога на пътя. Освен това е прекарала 24 часа в ареста след проверка на полицията в Пловдив.

Дамата е спряна след моста на Ален Мак, в посока града, на 25 март в 20:30 часа. След проверка на документите, тя била изпробвана за алкохол, като резултатът бил отрицателен. Не такъв обаче бил тестът за наркотици. Драгчекът показал наличие на амфетамин и бензодиазепини.

Смаяната пловдивчанка оспорила резултата, заявявайки, че не употребява дрога. Тя поискала да бъде подложена на кръвен тест.

След изпробването й в лечебно заведение, жената била отведена в ареста. Междувременно номерата на колата й били свалени, а книжката отнета. Ден по-късно срещу нея било започнато досъдебно производство.

На 10 май ВМА е изготвила медицинското удостоверение, според което в кръвта на жената няма наличие на амфетамин, метамфетамин, екстази (МDMA), тетрахидроканабинол/метаболити, метадон, кокаин, опиати, трициклични антидепресанти и барбитурати.

Тестът обаче е показал положителен резултат за бензодиазепини, в случая Алпразолам. Това е  лекарствено вещество от групата на бензодиазепините, прилагано при лечение на тревожност, смесени тревожно-депресивни състояния, депресия, панически разстройства и др.

Бензодиазепините се отпускат само по лекарско предписание със специален режим (зелена рецептурна бланка).

Наличните стойности обаче на забраненото вещество е в пъти по-ниско от забраненото  количество. В случая медикаментът е приеман в правилна доза, без да е довел до пристрастяване.

Именно поради това книжката на дамата е била върната, а досъдебното производство е прекратено. Единствено не е била прекратена административната мярка – отнемане на регистрационните номера.

В търсене на правата си, жената е подала жалба до Административен съд за прекратяване на мярка. След всички доказателства за невинността на дамата, магистратите са отменили санкцията и номерата на колата са били върнати.

От началото на годината медията ни представи редица случаи на пловдивчани, които изгубиха работите си, достойнството и книжките си след положителни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни.  Освен че крайният резултат опровергава първоначалните тестове, се оказва че доказването на това дали водачът е употребил или не накотични вещества, отнема между един и половина и три месеца. Междувременно шофьорът е без книжка. Не са редки случаите, когато положителният полеви тест става причина за "обиск в условията на неотложност" на водача. Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. 

Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. Законът не предвижда компенсация за пострадалите водачи. Граждани и юристи смятат, че това тези практики са злоупотреба с правата ни.  

TrafficNews  започна кампания за промяна в наредбата и преразглеждане на  използването на полевите Драг чекове 3000! 

Припомняме, че специалисти и юристи са категорични, че Drug Check 3000 дават сериозни отклонения при полевите проби. Нещо повече – дори в самата специфика на полевите тестове е вписано, че устройствата са силно чувствителни към специфични въздействия, като например храна, лекарства по лекарско предписание, енергийни и кофеинови напитки и други.

Спецификата на Drug Check 3000: Храна, лекарства, кофеин и енергийни напитки могат да окажат влияние на пробата

Дори от ВМА излязоха със становище, след запитване на медията ни, че при техническото средство Drug Check 3000 отчитането на резултата е визуално, от изследващия, което създава риск за субективна грешка.  

ВМА за полевите наркотестове: При Drug Check 3000 има риск от субективна грешка

 

Тараш, унижение и арест след пореден фалшиво позитивен Drug Check в Пловдивско! Шофьор ще си търси правата „до дупка”Освен това колата му е била конфискувана

Без вина-виновен! Пловдивчанин остана без работа и книжка след грешен тест за дрога, ще съди МВР43 дни Йордан чака кръвните изследвания, за да докаже невинността си