Да останеш без работа, без кола и книжка. Това преживя пловдивчанин, който попадна в „дупката на закона” след едно неправилно паркиране на булевард „Руски”.

Йордан Майсторов вече 44 дни е с отнето свидетелство за правоуправление на МПС заради съмнителен резултат за наркотици. Младият пловдивчанин се свърза с TrafficNews, за да сигнализира  как без вина му е сложен етикета „наркоман”.

Майсторов е шофьор към частна фирма. На 9 декември 2020 година той е спрял на булевард „Руски” автомобила си, за да посети магазин за мобилни апарати. Само за секунди на мястото пристигнал патрул на полицията.

„Да, бях виновен и не го оспорих. Дадох си книжката и ми съставиха акт. Докато единият униформен пишеше глобата, другият ме попита дали имам невръчени актове. Останах учуден, тъй като само преди ден си взех подновеното свидетелство. Обясних им, че ден по-рано съм бил в КАТ и съм си платил фишовете. Въпреки това униформените ми казаха, че трябва да ги последвам до Второ районно. Съгласих се и потеглихме. В сградата на полицията бе направена справка и се оказа, че имам действително невръчен фиш”, разказва Йордан.

След предоставянето на глобата обаче един от полицаите го попитал „Защо гледа странно и защо си върти очите”.

„Попитаха ме дали съм друсан или пиян. Бях в шок – все пак беше 14:00 часа, не употребявам дрога, а за алкохол и дума да не става. Все пак шофирайки си вадя хляба. Въпреки обясненията ми, те заявиха, че ще трябва да ме тестват. Повикаха колегите си, които чакахме 40 минути”, продължи Майсторов.

Междувременно пловдивчанинът е бързал за среща в банката. В 15:00 часа той е трябвало да подписва важни документи.

След 40 минути чакане се появил екипа на КАТ. Тестът за алкохол показал отрицателен резултат. Последвал и тест за дрога.

„Всички индекси за видове дрога бяха червени, т.е. отрицателни. На амфетамина обаче нямаше реакция – нито положителен, нито отрицателен. Казаха ми, че при това положение ще ме задържат за 24 часа. Не бях съгласен, аз никога не съм употребявал наркотици. Оспорих резултата и заявих, че искам кръвна проба”, разказва още пловдивчанинът.

Той е бил откаран с патрулка до Хирургиите. Там са взели кръв на мъжа и отново е бил върнат в килията. Междувременно колата му останала без номера, а книжката и талона – отнети.

„Съставиха ми акт за дрогата, взеха ми документите, свалиха ми номерата на колата. Освен това срещу мен започна досъдебно производство. След 24 часовото задържане се обърнах към адвокат”, заяви Йордан. Така започна и дългото чакане на експертизата.

Кръвните тестове за наркотици се обработват единствено в лаборатория в София. Между 45 и 60 дни отнема изготвянето на резултата, през който период Йордан остава без работа, пари, кола и социален живот.

Преди дни резултатът бил готов.

„Оказа се, че нямам следа от нито един вид дрога, както и разбира се амфетамин. Експертизата обаче не ми е дадена, а остана в районното. Униформените ми казаха, че документацията ще бъде предадена на наблюдаващия прокурор. За да се прекрати делото срещу мен обаче ще отмине още време, в най-добрия случай месец. Още месец ще съм безработен”, заяви Йордан.

Пловдивчанинът е категоричен, че ще си търси правата по съдебен ред. Прекратявайки производството срещу него, той ще заведе иск за причинените му имуществени и неимуществени вреди.

„През тези 43 дни четох много. Оказа се, че според американски проучвания 15% от драг чековете дават неверни резултати или съмнителни такива. Процедурата при такива като мен, когато не е ясен резултатът, е като при друсаните водачи. Без вина-виновен заради дупка в закона”, завършва Йордан Майсторов.

TrafficNews сигнализира за казуса компетентните органи в лицето на ОД МВР – Пловдив и Районна прокуратура.