Любомир Трайков , който на 18 ноември 2016 г. на бул. "Руски" в Пловдив, се вряза с аудито си в пежо и причини смъртта на трима души, остава в затвора.

Трайков бе подал жалба в Окръжен съд за предсрочно освобождаване, като молбата му бе уважена. Днес магистратите от Апелативен съд обаче отмениха решението на предходната инстанция.  Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Пловдив.

 Спортният автомобил се движел с близо 100 км/ час, заради близкото разстояние и високата скорост, Трайков не успява да натисне спирачки и се забива в пежото. В касапницата намясто загинаха  бащата на три деца Атанас Ламджиев и младата майка  Виолета Стоянова , а на 26 ноември 2016 г. почина от нараняванията си и студентката  Полина Караиванова.

Спомняте ли си Любомир Трайков, който уби трима на "Руски" през 2016-та? Днес беше освободенПловдивският Окръжен съд освободи условно предсрочно младежа, заради добро поведение

Трайков излежава петгодишна присъда за тежка катастрофа Присъдата му  влиза в сила на 14.03.2018 г. Той бе осъден от Окръжен съд - Пловдив на 4 години затвор, Апелативен съд я увеличи на 6, а през април 2018 година Върховният касационен съд намали с 1 година присъдата на Трайков. 

Осъденият излежава присъдата си в ТПО "Хеброс" към  затвора в Пловдив, където режимът на затворниците е доста по- лек. 

В мотивите на определението си Пловдивският апелативен съд е посочил, че в случая е налице една от предпоставките за условно предсрочно освобождаване, а именно трайков е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание (всичко 3 години 7 месеца и 21 дни), а  неизтърпеният остатък се явява в размер на 1 година 4 месеца и 9 дни.

Вижте какво каза по темата зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева:

Апелативните съдии обаче са приели, че липсват данни за изпълнение на второто изискване на закона, а именно осъденият да е дал доказателства за своето поправяне. Дали корекционният процес спрямо осъденото лице е приключил и дали са постигнати положителни резултати от него,  следва да се установи на базата на изготвения спрямо Трайков  план на присъдата,  като в случая такъв липсва.

Отделно от това от наличните в досието на осъдения първоначален и текущ доклад и психологическо заключение се установява, че при него се отчита дефицит в една и съща проблемна зона – „Отношение към правонарушението“. За постигане на положителна промяна в тази насока би следвало да са планувани и насочени социално-възпитателни дейности спрямо Любомир, но за извършени конкретни такива, също няма данни.

Полагането на обществено полезен труд и спазването на правилника за вътрешния ред е задължение на всеки осъден. За изпълнение на тези си задължения и проявеното добро поведение Трайков е стимулиран и то впечатляващо често с  домашен отпуск, напоследък почти всеки месец, за некратки периоди от време.

Именно затова режимът за изтърпяване на наказанието му е изменен в по-лек. Тези данни обаче не са достатъчни, че той е дал доказателства за своето поправяне, поради което спрямо него следва да продължи корекционното въздействие.

Намалиха присъдата на Любомир Трайков, който уби трима на „Руски”Той ще бъде лишен от право да шофира 7 години

Любомир Трайков: Съжалявам за всичко, искам да продължа живота си нормално СНИМКИШофьорът, погубил трима на „Руски”, иска по-лека присъда