Върховният касационен съд намали от 6 на 5 години присъдата на Любомир Трайков, който през 2016 г. уби трима души при катастрофа в Пловдив.

Делото пред тричленния състав на ВКС бе образувано по касационни жалби на подсъдимия и на частните обвинители. Съдебният състав на ВКС приема, че наложеното от Апелативен съд – Пловдив наказание не е справедливо отмерено при посочения от въззивната инстанция баланс на смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства. Неправилно са посочени отегчаващи обстоятелства, които не съществуват или е недопустимо да се отчитат наслагващо се. 

Наказанието „лишаване от право на управление на МПС“ трябва да остане в определения от въззивната инстанция размер от 7 години, като в този си вид и двете наказания ще са напълно достатъчни, за да изпълнят заложените цели на специалната и на генералната превенция. 

На 18 ноември 2016 г. в Пловдив Любомир управлявал лек автомобил, марка „Ауди А 7“, по бул. „Шести септември“ в посока към бул. „Руски“. Когато стигнал на кръстовището на двата булеварда, водачът извършил маневра „завой наляво“ и продължил движението в посока юг към Централна жп гара-Пловдив. В този момент по бул. „Руски“ и в същата посока се движел таксиметров автомобил.

Любомир го изпреварил, като се движел със скорост от 99 км/ч. Междувременно от ул. „Прослав“ в посока към бул. „Руски“ се движел лек автомобил, марка „Пежо 405“, управляван от Атанас . До него на предната седалка се возела Виолета, зад нея седял Димитър, а до него и зад водача - Полина .

Колата навлязла по бул. „Руски“, като на 23 метра се намирало Т-образното кръстовище с ул. „Ген. Данаил Николаев“. Водачът Атанас бил решил да продължи движението си по тази улица. Той предприел маневра „завой наляво“. Скоростта му на движение в този момент била 19 км/ч. Преминал между разделителните острови на бул. „Руски“ и навлязъл в източната лента за западното платно за движение. В този момент лекият автомобил „Ауди А7 “, управляван от Любомир, се намирал на 29,9 метра разстояние от него.

Любомир Трайков видял навлизащия в неговото платно автомобил, но поради близкото разстояние и високата скорост на движение, не успял да натисне спирачките, а само завъртял волана надясно и в този момент настъпил ударът. Сблъсъкът бил неизбежен, според заключението на комплексната автотехническа и съдебномедицинска експертиза. Лекият автомобил „Ауди А7“ се отклонил надясно и се блъснал в дърво, а лекият автомобил „Пежо 405“  - в автобусната спирка.

Намясто загинаха Атанас и Виолета, а на 26 ноември 2016 г. почина от нараняванията си и Полина. Според трите съдебномедицински експертизи причина за смъртта на пострадалите са травматични увреждания и остра кръвозагуба. Според комплексната автотехническа и съдебномедицинска  експертиза Любомир Трайков е шофирал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта от 0,8 промила. Не е било доказано съдържание на упойващи лекарствени и наркотични вещества в кръвта му. Водачът на втората кола - Атанас, не е бил употребил алкохол.