"Аз нямам никаква вина, искам съдът да ме пусне", това заяви в съдебна зала 41-годишната пловдивчанка Анка Михайлова. Днес Районният съд в Пловдив разгледа искането на прокуратурата за постоянен арест спрямо осиновителката на дете на 1 г. и 9 месеца. То беше прието в критично състояние с множество наранявания, сред които черепно-мозъчна травма, разкъсан бял дроб и следи от ухапвания по тялото, в УМБАЛ "Св. Георги". На Анка пък бяха повдигнати обвинения за тежко малтретиране. Детето е на 1,9 години, било е в дом, осиновено е преди година. 

В стаята, където е паднало осиновеното момиченце, е имало шкафове и други мебели и към момента няма яснота точно откъде и как е паднало то. Тази защитна теза изтъкна днес в съдебната зала защитничката на Михайлова адвокат Снежанка Почева.

Първочалната версия на майката, която бе посочена и от адвокатката, е че малкото момиче е паднало от леглото, изпаднало в безсъзнание и тя се опитала да го свести, като го е захапала няколко пъти. Според лекарите, извършили първоначалния преглед на детето, травмите не потвърждават разказа на майката. Те смятат, че детето е било малтретирано. 

„Два дни вие сте свидетели как постоянно се дават брифинги и се пишат статии и съвсем тенденциозно моята доверителка към настоящия момент е осъдена. Смятам, че когато журналистите се намесят в правото и на един човек му е постановена присъда преди съда е неуместно. Смятам, че не са налице достатъчно доказателства, тя да е извършила това престъпление. Някои от доказателствата бяха спестени от Районна Прокуратура. Никъде не беше коментирано разпитаните свидетели, които описват Анка, като лице което се грижи за детето и му е осигурила страхотен живот. Не беше споменат и разпита на личния лекар - детето е водено постоянно на прегледи и е нямало наранявания по тялото. Когато се е случил инцидентът, Анка е търсила помощ, викала е, бягала е боса, това никъде не е отбелязано“, разказа адвокат Почева и във връзка с това отправи искане към магистратите да не бъде взета най-тежката мярка за не отклонение спрямо обвиняемата. По думите ѝ няма опасност жената да се укрие. 

Адвокатката разказа още, че в материалите по делото не съществува експертиза, която да обозначава механизма на нараняванията върху детето, нито от кога точно са ухапванията по него. 

Прокуратурата обаче изрази контрамнение. Прокурор Атанас Илиев посочи, че в конкретния случай  са събрани доказателства, които водят до предположение, че именно Михайлова е извършила умишлено тежко престъпление, за което се предвижда от 3 до15 години затвор. Държавното обвинение твърди още, че 41-годишната жена не е показала съчувствие и хуманност по време на разпитите. 

„Преки доказателства за деянието липсват, но съвкупността на събраните сочат, че тя е автор на престъплението. Липсват каквито и да е било доказателства друг човек да е бил в жилището, разпитани са четири медицински лица извършили първоначалните прегледи на детето и видно от техните показания, вероятността от падане от легло е нулева. Назначената медицинска експертиза към делото не е готова“, посочи Илиев и допълни, че Михайлова има роднини в Германия и това представлява риск тя да напусне страната, ако не бъде оставена в ареста.

Стана още ясно, че заключението от комплексната експертиза на обвиняемата сочи, че тя е напълно здрава и не страда от психическо заболяване.

По думите на адвокат Почева обаче прокуратурата пропуска неудобни факти, като този, че детето е посещавано от социалните служби няколко пъти и те не са забелязали никакви наранявания по тялото му. Защитата допълни още, че няма риск Михайлова да се укрие в Германия, тъй като не поддържа връзка с роднините си там, повечето от които били починали.

Предстои съдът да вземе решение дали жената ще бъде оставена в ареста за постоянно.

Очаквайте подробности!