Адвокат отказа да жали ареста на ромите измамници, съдът спешно търси нов защитник

Петър и Иванка останаха "изненадани", че адвокатът им не дойде в съда

22.02.2024 18:00 17940 0
Адвокат отказа да жали ареста на ромите измамници, съдът спешно търси нов защитник

Ромите, измамили пенсионери с големи суми пари в пловдивски села, останаха без адвокати за делото по обжалване на наложените им преди седмица мерки за неотклонение „задържани под стража”. Припомняме, че цяла фамилия се озова в ареста заради обещания за фалшиви ремонти, изнудвания и принуди над пенсионери да се теглят бързи кредити.

След като бяха оставени в ареста Петър, Мария, Елена и Иванка можеше днес да обжалват решението на първоинстанционния съд. В съдебната зала стана ясно, че молби от Мария и Елена не са внесена и пред магистратите се изправиха само съпрузите Петър и Иванка Георгиеви. „Изненадата” за тях дойде от факта, че защитникът им не присъства на делото. От справка на съда стана ясно, че адвокат Атанасов е внесъл жалба срещу наложените мерки на 16 февруари, но три дни по-късно я е оттеглил. В този случай, съдия Момчил Найденов попита подсъдимите дали са съгласни с решението на защитника  им да не обжалват и да останат в ареста. Естествено Георгиеви заявиха, че не искат да седят в ареста. Предвид това, че те имат право на защита, магистратите се принудиха да пишат писмо до Адвокатска колегия – Пловдив, с молба спешно да бъде осигурен служебен защитник на Петър и Иванка.

Това наложи и отлагане на делото за по-късен час на деня, докато не бъде намерен адвокат, който да се запознае с обвинението и да защитава Георгиеви. Очаквайте утре и решението на магистратите.

Припомняме, че първите заловени в схемата - братовчедките Вида Колева /45г./ и Атанаска Георгиева /25г./, срещу които в момента се води дело за измами в съучастие със Стоян Петров, са в ареста от близо година. Миналата седмица към тях се присъединиха и роднините им Петър, Мария, Елена и Иванка. Мария е майка на Атанаска, Елена и Петър, а Иванка е съпруга на последния.

Кръвта вода не става! Цялата рода на ромките, мамили с фалшиви ремонти, се оказа в арестаРазследването продължава, като излизат все нови и нови пострадали

Срещу новите задържани има повдигнати няколко обвинения, заради това, че са мамили двама възрастни мъже, като са ги завлекли с различни суми пари. Началото на извършване на престъпленията е 2022 година. Интересното е, че в част от схемите е участвала и Атанаска, която вече е подсъдима за подобни измами, макар до ден днешен да отрича да е виновна.

В настоящата схема, до момента е доказано, че Петър, Мария, Елена и Иванка са измамили двама пенсионери от село Церетелево и град Куклен, като сумата надхвърля 30 000 лева. Всичко започвало с ремонт на покриви, искали се пари за материали, които в последствие не достигали, а сумите постоянно се увеличавали. Един от пенсионерите дори стигнал до момента да тегли бързи кредити, за да се изхранва, след като останал без каквито и да е спестявания.

Пред районен съд измамниците казаха, че до момента били върнали 11 000 лева на пострадалите, а до края на месеца щели да върнат още 4000 лева, а постепенно до края на годината и да възстановят останалите пари.

Към момента разследванията продължават, като от прокуратурата събират данни за още пострадали хора.

Повече за схемите на двете братовчедки, които TrafficNews следе от момента на задържането, четете тук:

Съдебният „Болшой театър” в Пловдив: Любовният триъгълник е на път да стане четириъгълник

Съдебният „Болшой театър” в Пловдив: Любовен триъгълник в основата на измамите

Братовчедките от пловдивския „Болшой театър”: Никой не сме измамили, всичко си беше по любов

"Болшой театър" в съда: Ромка, изнудвала пенсионери, с драматични изпълнения

Театърът на измамничките продължава: Едната се отказа от защитата си, другата се жалва от дискриминация

Секс, улуци и бързи кредити! Тези ромки ловят самотни пенсионери, вземат им имотите

Въпреки сълзите: Ромките, изнудвали пенсионери, остават зад решетките

Съдът не пожали ромките, изнудвали пенсионери, остави ги отново зад решетките

 
Изпрати новина