Съдебният „Болшой театър” в Пловдив: Любовният триъгълник е на път да стане четириъгълник

Братовчедките твърдят, че делото срещу тях било нагласено

08.02.2024 13:00 44311 0
Съдебният „Болшой театър” в Пловдив: Любовният триъгълник е на път да стане четириъгълник

Любовният триъгълник, около измамата на пенсионери в Белозем, е на път да се превърне в четириъгълник. Това стана ясно от изказвания на близките на една от подсъдимите Вида Колева.

Семейството на жената разказа пред журналисти, извън съдебна за зала, че маменият Стоян Минчев първо е искал да има връзка с Вида, канил я е да живее при него, като дори и бил предложил брак. Тя обаче отказала, тъй като съпругът ѝ наскоро бил починал. Когато Минчев разбрал, че няма шанс с нея, се съсредоточил върху „ухажването” на другата подсъдима Атанаска Георгиева, с която се твърди, че е имал интимно отношения. По това време самата Атанаска е имала връзка с третия подсъдим по делото - Стоян Петров, който към момента е в затвора.

Припомняме, че братовчедките Вида Колева /45г./ и Атанаска Георгиева /25г./ са с повдигнати обвинения, че са завличали пенсионери с огромни суми пари и са ги изнудвали в съучастие със Стоян Петров.

Съдебният „Болшой театър” в Пловдив: Любовен триъгълник в основата на измамитеДелото днес отново премина с множество драматични сцени, смяна на настроение, сълзи и крясъци

Според обвинителния акт Атанаска е причинила имотна вреда на „жертвите” си в размер на над 130 000 лева, а Вида за около 120 000 лева. В схемата участвал и Стоян Петров, който към момента изтърпява наказание в затвора за предишно осъждане.

Двете жени бяха задържани през февруари миналата година, като първоначално им бяха повдигнати обвинения от Районна прокуратура - Пловдив, но в последствие, след събиране на данни за още престъпления, делото беше прехвърлено на Окръжна прокуратура, където на измамничките бяха повдигнати още обвинения.

Театърът на измамничките продължава: Едната се отказа от защитата си, другата се жалва от дискриминацияДвете жени заедно с един мъж измамили пенсионери за над 130 000 лева

Според обвинителния акт таргет групата на схемаджийките били самотноживеещи възрастни хора. Една от техните жертви е бил 66-годишният тогава Стоян Минчев от село Белозем. Той живеел сам в къщата си, когато бил посетен от двете жени. В последствие пенсионерът влязъл в по-близки интимни отношения с Атанаска. Тя започнала да му се оплаква, че живее изключително бедно, че мъжът ѝ я е напуснал, а трябва да се грижи за децата си. Наивният мъж ѝ дал 3 000 лева назаем, като определил в какъв срок да му бъдат върнати парите. Това обаче не се случило и тогава жената му обещала вместо да му върне парите, нейни роднини да ремонтират покрива и улуците на селската му къща. Няколко дни по-късно в дома му се изсипали една кола роми, които започнали да човъркат нещо по покрива. 

След това заявили, че ремонтът е готов и му поискали голяма сума пари. Започнали да го заплашват и изнудват. Човекът дал всичките си спестявания, но те се оказали недостатъчни да покрият "задълженията му". Започнали да го водят по банки и фирми за бързи кредити, където го накарали да изтегли десетки кредити. След това го заплашили с ЧСИ и го накарали пред нотариус да прехвърли на жените част от собствеността си върху няколко земеделски парцела. 

"Болшой театър" в съда: Ромка, изнудвала пенсионери, с драматични изпълненияМагистратите оставиха Атанаска в ареста, а мярката на Вида ще се гледа през ноември

Днес подсъдимите отново отказаха да се признаят за виновни и делото стартира по общия ред с разпит на свидетели. Макар миналия път Атанаска да крещеше, че иска отвод на целия състав, защото се чувствала дискриминирана, днес подсъдимата благодари за справедливостта и за това, че и дават думата.

Бих желала, преди да дам ход на делото, да отпадне на другите хора делото в моето дело. Тези лица са добавени в моето дело, за да ме очернят пред вас, госпожо съдия!”, каза Атанаска, макар да не стана ясно, кои точно лица се опитват да я очернят.

Ние сме невинни и разрешаваме на журналистите да ни снимат, даже може и да дадем интервю”, продължи Атанаска.

„Разбирате ли обвинението?”, попита съдия Веселина Семкова. ”Кое по-точно?”, отвърна Вида. „За измамата”, поясни магистратът. „Ама ние сме невинни бе, госпожо”, заяви категорично Атанаска. „Аз не ви питам дали сте виновни,а дали разбирате обвинението”, продължи съдия Семкова, при което подсъдимата отвърна: „Ааааа да да,всичко разбираме”.

След като делото стартира по същество на банката за разпит застана и първият призован свидетел - Рашо Грозев, който е племенник на изнудваният Стоян Минчев:

„Някъде около края на май 2022 г. майка ми Нанка Грозева дойде при мен и ми каза, че вуйчо ми я е потърсил, за да и каже че го изнудват. Каза, че е продал 15 дка ниви и после е изкарал пълномощно на Вида Колева за къщата и целият му имот, при което му казахме да го оттегли. След това отидохме в кметството в Белозем, за да кажем, че пълномощното е анулирано. Тогава разбрахме, че Вида е била там преди нас, за да искат скица на имота. После разбрахме, че нивите са продадени, но не от него. Първоначално вуйчо ми не искаше да каже какво точно е станало, после започна да си признава, каза че е теглил и кредити и, че е бил принуден. Разказа, че всичко е започнало от смяна на улуци. Дошли майстори, сложили няколко метра и от тогава започнали да го изнудват за пари за материали, защото все не стигали. Принуждавали са го да тегли кредити и в момента има 6-7 кредита, като вноската му е над 600 лв. на месец. Взел е и голям телевизор на изплащане и 3 телефона с карти, като двете жени са го принудили да го направи. В момента дължи над 2000 лв., защото няма възможност да ги плаща. Всичко това го е вършил по принуда, в един не малък период от време. В последствие разбрах и, че е бил бит, като са го заплашвали, че ако не дава парите няма да бъде жив. Той е много зле в момента, с паркинсон е, има и проблеми с кръвното и пие най-различни видове лекарства. Трудно се придвижва, не може да става сам и докато върви и пада”, разказа Грозев пред съда.

По думите на служителка в кметството в Белозем, която също е свидетел по делото, жена се е обаждала и е искала бързо да получи скица на нивите.

„По телефона в кметството се обади жена и поиска да говори с техник, за да и се изкара скица. Казах ѝ, че няма проблем, но трябва собственикът на имота да дойде, при което тя каза, че има пълномощно, като настояваше, че и трябва много спешно. Казах и, че няма проблем, но трябва да дойде на място. Докато проверявах в системата, секретарката ми даде знак, че има писмо от нотариус, че анулират пълномощното и да не се издават никакви документи. В този момент и казах и тя затвори телефона”, разказа Петрана Николова.

Изслушването на свидетели ще продължи и в следобедните часове на деня, и в още няколко заседания.

TrafficNews следи случая още от задържането на двете жени и ще продължи да разкрива всички факти и обстоятелства по делото:

Секс, улуци и бързи кредити! Тези ромки ловят самотни пенсионери, вземат им имотите

Въпреки сълзите: Ромките, изнудвали пенсионери, остават зад решетките

Съдът не пожали ромките, изнудвали пенсионери, остави ги отново зад решетките

 
Изпрати новина