Измамничките за които TrafficNews многократно разказа, как са завличали пенсионери с огромни суми пари, трябваше да се изправят днес пред Пловдивския окръжен съд в разпоредително заседание по делото. 45-годишната Вида Колева и 25-годишната Атанаска Георгиева са с повдигнато по няколко обвинения за измами и изнудване.

Според обвинителния акт Атанаска е причинила имотна вреда на „жертвите” си в размер на над 130 000 лева, а Вида за около 120 000 лева. В схемата има въвлечен и трети обвиняем - мъж, който към момента изтърпява наказание в затвора за предишно осъждане.

Двете жени бяха задържани през февруари тази година, като първоначално им бяха повдигнати обвинения от Районна прокуратура - Пловдив, но в последствие след събиране на данни за още престъпления, делото беше прехвърлено на Окръжна прокуратура където на измамничките бяха повдигнати още обвинения.

Секс, улуци и бързи кредити! Тези ромки ловят самотни пенсионери, вземат им имотитеПолицията разкри ромска банда обрала пенсионер в Пловдивско, докарали го до инсулт

Разпоредителното заседание днес не успя да стартира заради отсъствието на Вида, която трябвало да се яви на прегледи за изготвянето на съдебно медицинска експертиза. Въпреки това съдия Веселина Семкова  допусна да бъде разгледана молба от защитника на Атанаска за преразглеждане на мярката ѝ за неотклонение. Адвокат Живко Чепишев поиска от съда тя да бъде пусната под домашен арест или под гаранция, защото е преминал законовия срок от 8 месеца в който тя може да бъде задържана в ареста.

Магистратите обаче не уважиха искането, защото става въпрос за различни производства, последното от които е стартирало през месец септември тази година.

В съдебната зала Атанаска се разплака с думите „Не мога да издържам на това, искам да се прибера при семейството си”, а в последствие в коридорите на съдебната палата се разкрещя и се опита да се отскубне от съдебната охрана, за да не бъде снимана от журналистите.

Въпреки сълзите: Ромките, изнудвали пенсионери, остават зад решеткитеДвете жени действаха в някои от пловдивските села

Съдът не пожали ромките, изнудвали пенсионери, остави ги отново зад решеткитеДвете жени обжалват решението на съда за трети път

Припомняме, че таргет групата на измамниците били самотноживеещи възрастни хора. Една от техните жертви е бил 66-годишен мъж от село Белозем. Той живеел сам в къщата си, а преди месеци бил посетен от двете жени. В последствие пенсионерът влязъл в по-близки отношения с едната жена. Тя започнала да му се оплаква, че живее изключително бедно, че мъжът ѝ я е напуснал, а трябва да се грижи за децата си. Наивният мъж ѝ дал 3 000 лева назаем, като определил в какъв срок да му бъдат върнати парите. Това обаче не се случило и тогава жената му обещала вместо да му върне парите, нейни роднини да ремонтират покрива и улуците на селската му къща. Няколко дни по-късно в дома му се изсипали една кола роми, които започнали да човъркат нещо по покрива. 

След това заявили, че ремонтът е готов и му поискали голяма сума пари. Започнали да го заплашват и изнудват. Човекът дал всичките си спестявания, но те се оказали недостатъчни да покрият "задълженията му". Започнали да го водят по банки и фирми за бързи кредити, където го накарали да изтегли десетки кредити. След това го заплашили с ЧСИ и го накарали пред нотариус да прехвърли на жените част от собствеността си върху няколко земеделски парцела. 

TrafficNews ще продължи да следи делото и да ви разкрива измамните схеми на подсъдимите.

Следващото заседание е насрочено за 15 ноември. На него ще бъде разгледана мярката за неотклонение на Вида и ще стане ясно как ще протече делото.