Отсичането на дърветата на бул. „Васил Априлов“ заради пробива под Централна гара било спряно по нареждане на директора на предприятие "Градини и паркове" Веселин Козарев. Ама само за малко. 

Това става ясно от последното им прессъобщение, разпратено днес до медиите. От него разбираме, че директорът Козарев „спрял веднага“ екипите си, щом разбрал, че екоактивисти са внесли жалба в съда срещу заповедта за изсичането на чинарите около пловдивския булевард. Скоро след това обаче то било възстановено, защото магистратите така постановили, отхвърляйки жалбата им.

Изсичат чинари на бул. "В. Априлов" заради пробива на Централна гара

Всъщност будни граждани от няколко дни гласно осъждат решението на общинската администрация да позволи унищожаване на и без друго оредялата растителност заради поредния инфраструктурен проект в Пловдив. За процедурата по премахване на 24 броя дървета има издадена заповед от район „Централен“ и се изпълнява съгласно проекта за пробив под гарата на НКЖИ / Национална компания „Железопътна инфраструктура“/. 

До този момент от „Градини и паркове“ реакция обаче нямаше. Такава идва днес – след като част от растителността вече е отсечена. От техните екипи.  Затова и „незабавното спиране“ (де факто – никакво) прилича повече на пиар на гърба на НКЖИ и кмета на „Централен“ Георги Стаменов. 

 „Преди минути излезе определението на съда, с което оставя без разглеждане и жалбата, и искането за спиране изпълнението на заповедта“, казва Козарев и пояснява /както обикновено прави/, че воденото от него предприятието просто изпълнява своите задължения – т.е. да отсече дърветата.

 “Паркове и градини сме само изпълнители, премахването на дърветата е заложено в проекта на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, който е разглеждан, съгласуван и одобрен, включително и в частта „Зелена система“, от Община Пловдив и други компетентни институции”, категоричен е Козарев. 

Това деликатно прехвърляне на отговорността много напомня на маниера, използван при две подобни ситуации – отсичането на дърветата в „Дондукова градина“, както и пробива до Водната палата, когато по заповед на Община Пловдив напразно бяха унищожени редица дървета, а мащабният ѝ проект така и не видя бял ден.

Напрежение сред управляващите в Пловдив заради дърветата в Дондуковата градинаДиректорът на "Градини и паркове" с остър пост във фейсбук, на който Георги Стаменов отвърна обрано

Съгласно заповедта от бул. „Васил Априлов“ ще трябва да премахнат общо 24 дървета, които попадат в обхвата на новото пътнотранспортно съоръжение. Основание за отстраняването им е необходимото изместване и направата на главни канализационни колектори. Колекторът по бул. „Васил Априлов“ е с диаметър ф1900 и дълбочина 4 метра. Той преминава от двете страни на пробива, като трасето му се намира в съществуващите тротоари. И поясняват - дърветата по булеварда са в опасна близост до границите на изкопа или попадат директно в трасето на пробива и колектора.

Пет от тях вече ги няма. „Спасени са 14 пирамидални дъба. Те са преместени от „Васил Априлов“ и засадени на „Коматевска шосе“ и други части на града“, заявява Козарев.

Само дето нищо не е спасено. Дори колебливият имидж на "Градини и паркове". А докато фокусът на предприятието „изпълнител на поръчки“ продължава да е дали ще излезе чисто от ситуацията, полека лека си отива екологичният баланс в града под тепетата.

Залесителна или пиар акция: Знаят ли за какво говорят „Градини и паркове" в последното си изявление?Предприятието си постави амбициозен план за новата година, но ще го изпълни ли

 

 Водеща снимка и видео: Mira Jivanmukti