Директорът на „Градини и паркове“ се амбицира да компенсира отсичаните дървета в Пловдив. Веселин Козарев анонсира в прессъобщение, че през идната година предприятието ще си постави цел на всяко отсечено дръвче - да посади нови 2.

В останалата част на пиар текста са описани плановете за залесителната акция по локации, както и видове дръвчета, които ще се посеят. Споменава се още, че „Градини и паркове“ има желание да привлича частни партньори, които да попълват колекцията от растителни сортове. Най-сериозно впечатление обаче буди на пръв поглед страхотното намерение на Общината да оправдае сечта с умножени по две залесителни акции. Преди всичко да отбележим, че подобно намерение е не просто наложително, а дори леко закъсняло имайки предвид мащабите на застрояването в града.

Експерти vs Общината: Зелената система в Пловдив - нужна на гражданите, но не и на управляващитеГраждани намират за неадекватни грижите, които институциите полагат за озеленяването на най-гъсто населената община в България

Наложително е – за да компенсираме изцяло изсичането на опасни изсъхнали и болни дървета, както и на премахнатите заради изграждането на важни инфраструктурни обекти. Ако сме отсекли примерно 100 стари дървета – да засадим 200 нови.“, се посочва в изявлението на Козарев.

Няма как на фона на това да не отбележим, че преди близо две седмици, във връзка с материал на TraficNews за зелената система в града, поискахме от „Градини и паркове“ справката на издадените заповеди за премахване на растителност. Помолихме за данни каква е цифрата на отсечени дървета от началото на годината до този момент. Такава така и не постъпи до редакционната ни поща. Странно, предвид иначе точния и коректен пресцентър на общинското предприятие.

След получаването на последното съобщение до пощата ни, в което Веселин Козарев хвалебно изтъква плановете си за следващата акция, отново потърсихме пресцентъра. Попитахме придвижва ли се изготвянето на статистиката, за която бяхме помолили. Отговорено ни бе, че подобна извадка на данни би коствала сериозен времеви ресурс – затова от администрацията не са я изготвили.

От разговора ни става ясно, че предприятието разполага с точен брой на дръвчета, които ще засажда, заради опис в разсадниците. Техният брой се събира с тези, постъпили като дарения, като по този начин „Градини и паркове“ говори с конкретни цифри за положителния пример – залесителните акции.

Става ясно още - в общинското предприятие на Пловдив никой не се води статистика – кога, по каква причина и по колко дръвчета се отсичат годишно!

В такъв случай си задаваме въпроса на база какви данни ще стъпят от „Градини и паркове“ при провеждане на компенсаторните си залесителни акции? Озадачаващо е как биха процедирали при удвояване броя на засадените дървета, след като дори не разполагат с данни за отсечените такива.

Това прилича на поредната грешка, която Общината допуска в управлението на озеленяването в града. Редица от тях бяха посочени от експерти, чието становище властта, изглежда, не желае да се съобрази. Впрочем липсата на регистър с информация за зелените площи в града бе една от препоръките им. 

А предвид купищата хартия и отчети, с които е затрупана администрацията, е противоречиво никой да не води хроника по въпроса с премахването на растения. Последното значително сваля тежестта от изказването на Веселин Козарев за плановете на „Градини и паркове“. Освен това ни кара да се чудим какво е планувал всъщност шефът на предприятието – залесителна или пиар акция?

Експертният съвет по озеленявате бойкотира Община Пловдив, властта отрича да има конфликтПричината за стълкновението се оказа учредяването на звено, което да следи изкъсо политиките на администрацията

Публикуваме и цялото прессъобщение на "Градини и паркове" без редакторска намеса: 

17.11.2022 г.

Веселин Козарев: Амбицирани сме да садим двойно повече дървета и да привличаме нови партньори

„За да постигнем мечтата за зелен Пловдив, трябва рязко да увеличим броя на дърветата, които засаждаме. Общо около 1000 дървета ще обогатят тази есен зелената система на града ни. Със засадените през пролетта, равносметката за годината е близо 2000 нови дървета.

Амбицията ни е от тази есен до края на 2023 г. да засадим повече от 3200 нови дървета. Наложително е – за да компенсираме изцяло изсичането на опасни изсъхнали и болни дървета, както и на премахнатите заради изграждането на важни инфраструктурни обекти. Ако сме отсекли примерно 100 стари дървета – да засадим 200 нови.“ Това заяви директорът на общинското предприятие „Градини и паркове“ Веселин Козарев преди началото на кампанията за засаждане на декоративна растителност.

Тази есен се акцентира върху уличното озеленяване. Чинари, липи, ясени и други местни видове дървета предстои да бъдат засадени по десетки улици на града. Голяма част от тях ще растат на големите пловдивски булеварди в шестте района, сред които бул. „България“, „Санкт Петербург“, „Цариградско шосе“, „Руски“, „Никола Вапцаров“, Коматевския транспортен възел и др. Предвидени са близо 250 броя, с които да бъдат възстановени липсващите видове.

„Повечето са собствено производство, от 6 до 10 годишни грижовно отглеждани дръвчета. Това е моментът, в който те вече са достатъчно развити и готови да бъдат засадени в градската среда. Садим ги на места, посочени от нашите специалисти, които най-добре могат да прецизират условията и средата за всяко едно дърво. Гледаме няколко години напред по отношение на процеса по засаждане и в момента разсадникът ни работи на пълни обороти, за да можем в периода 2024-2025 г. да имаме нови 3000 – 4000 дървета, готови да бъдат засадени по улиците, кварталите и парковете на Пловдив“, каза Козарев

 „Градини и паркове“ ще търси  партньорства с фирми, организации, сдружения и домоуправители, които, ако желаят, могат да предоставят видове растителност, с каквато предприятието не разполага в момента, да участват в акции или дори да полеят и опазят новото дърво пред блока.

Козарев анонсира, че още тази неделя в парк „Кан Крум“ в „Тракия“ предстои да бъдат засадени 30 дървета при съвместна акция с голяма частна компания.

Той също заяви, че от голямо значение за ефективността на процеса е синхронът с районните кметове, повечето от които имат дългогодишен опит в опазването и развиването на зелената система на града ни.