Темата за отстраняване на дървесна растителност от Дондукова градина в Пловдив предизвика размяна на остри реплики не само между градски активисти и властта, но и между самите управляващи.

По време на срещата в сградата на кметство „Централен“, която се проведе вчера, се очертаха няколко позиции. Едната – на защитници на растителността, чието премахване специалисти посочиха като неизбежно, а другата – на бранители на лични становища (експертни или не) и имидж.

Именно на това напомни прехвърчането на искри между директора на „Градини и паркове“ Веселин Козарев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Двамата не успяха да се засекат на срещата, тъй като кметът се включи по-късно, а шефът на предприятието напусна по-рано поради личен ангажимент.

Размяната на реплики по темата „Дондукова градина“ обаче се прехвърли в социалните мрежи, където малко след напускането си, Козарев пусна пост. Както на срещата, така и в публикацията, той наблегна на това, че проектът не е съгласуван с ОП “Градини и паркове” и по него предприятието би могло да бъде само изпълнител на заповеди.

И за да няма недоразумения и обвинения - ако бъдат отсечени каквито и да е дървета, то това е по одобрения проект и по заповед от район “Централен”.(…) Да бяхте съгласували и с нас проекта, за да има споделена отговорност. Сега отговорността е ваша“, поряза Козарев през профила си във Фейсбук.

Шефът на „Градини и паркове“ заяви, че отсичането на близо 150 дървета и туи ще струва много пари, които трябва да бъдат покрити от средства на предприятието. И предложи Общината да наеме външна фирма, „за да няма утре пак прехвърляне на отговорността към нас“, както и за да не се ощетява бюджетът им.

Днес се появи отговор от страна на кмета Георги Стаменов. Той бе далеч по-лаконичен и насочен повече към обществото, отколкото към Веселин Козарев.

„Актуалното състояние на растителността в Дондуковата градина, която трябва да бъде отстранена, а част от нея – подновена“, написа той, прилагайки няколко снимки, правени по време на фитосанитарната оценка на дърветата.

Припомняме, че през изминалия мандат двамата работиха заедно, като Веселин Козарев бе заместник-кмет на Георги Стаменов. И това съвсем не е първият път, в който озеленяването на града създава отявлено разногласие помежду им. Такъв бе случаят с 18-те дървета край река Марица, които бяха отсечени заради неосъществения проект за Пробива до Водната палата. Тогава Стаменов отказа да подпише заповедта за премахването им и в крайна сметка „Градини и паркове“ я изпълниха с подписа на един от зам.-кметовете на голяма община.  

Специалисти: Отсичането на 150 дървета в Дондукова градина е неизбежно, ще спестим време и париПо време на дискусия граждани изразиха притеснение, че след ремонта мястото ще остане "голо петно"

Какво е всъщност състоянието на растенията, които арх. Станимир Шаламанов вчера показа като уязвими и неизбежни за премахване?

От направената през 2017 г. фитосанитарната експертиза ще се премахнат 140 дървета към момента, посочи ландшафтният архитект. Били са предвидени 162 бр., но през периода 2017-2022 от ОП „Градини и паркове“ са премахнати 22 броя.

"При направената фитосанитарна оценка 2023 г., която не е напълно завършена, се оказва, че е необходимо да паднат още 16 дървета - опасни, с хралупи, наклонени, подтиснати, без перспектива", каза още Шаламанов. Припомняме, че вчера той допълни, че е възможно бройката от 140 да нарасне до 150, след като бъде огледан отново теренът откъм ул. „Бетовен“.

От тази бройка 98 дървета са източна туя, черен бор – потиснат и изкелявял, акация и обикновен айлант“, допълни експертът. Експертът подчерта, че дърветата, които ще бъдат премахнати са около 40 на брой – всичките с дълбоки хралупи, повредена коренова система, компрометирана корона или заразени с гъбни заболявания.

До TrafficNews бе предоставена графика, на която са показани резултатите от оценката на растителността. В червено са отблязани всички широколистни и иглолистни дървета, които ще бъдат премахнати. В тъмно синьо са показани растенията, които при последната фитосанитарна оценка са показали добри показатели, но оттогава са се влошили и подлежат на премахване. Те са основно от страната бул. „Шести септември“ и около обществената тоалетна.

Ето как изглеждат те: