28 юни може да бъде определен с една дума: ДЪЖД! В Пловдив той започна още през нощта и не спря през целия ден - единствено около обяд в отделни райони в града намаля до преръмяване. Което направи от улиците реки, от градинките - езера, а от пловдивчани - мокри кокошки...

Все пак в 17 часа обстановката като че ли започна да се успокоява. "Ситуацията в Пловдив е нормална, предвид метеорологичната обстановка. Валежите през целия ден бяха много обилни. Само в диапазона между 10 и 11 часа тази сутрин паднаха 40 л/кв.м. Нямаме проблеми с шахтите, разбира се, от 20 хиляди дъждоприемни съоръжения все може да има някое, което да е затлачено. След като дъждът намалява, се вижда, че за 15-20 минути водата се изтича.

Имахме няколко проблемни ситуации на Кукленско шосе, надлез „Скобелева майка”, бул. „Копривщица” и под Железния мост. Там премахнахме кофите на шахтите, като използвахме и помпи за отводняване. В няколко подлеза също се наложи да отводняваме, тъй като шахтите не можеха да поемат водата. На телефоните на „Чистота” получихме 12 сигнала, като се отзовахме на всички. Продължаваме да следим обстановката, като всичките ни екипи са в готовност." Това каза пред репортер на TrafficNews.bg шефът на ОП "Чистота" Иван Стоянов.

По-рано през деня обаче нещата изглеждаха доста апокалиптични. Първо, голямо дърво премаза две таксита в Кършияка.

После Кючука се снабди с езеро! Участъкът между улица "Александър Стамболийски" и "Кукленско шосе" беше буквално под вода. Движението в района беше затруднено и се образува зверско задръстване. Читатели на TrafficNews.bg сигнализираха, че подлезът на ЖП моста на Марица също е наводнен, вода е заляла и улица „Владивосток”, както и района под надлеза на Скобелева майка. Затруднено беше преминаването и през Кукленско шосе, където също се е събрало голямо количество вода.

 

Малко по-късно още едно дърво падна в Пловдив! Този път върху три коли. Оказа се, че боклукчийски камион е предизвикал инцидента. 

 

Междувременно под тепетата настана пълен хаос! Светофарите в Пловдив изключиха, шофьори заиграха на руска рулетка. Дъждът удари светофарните уредби в града. На няколко възлови кръстовища светлините бяха напълно изключени или светеха примигващо жълто, липсваше всякаква регулация.

На произвола на съдбата и по правото на по-настоятелния преминаваха шофьорите през целия възел от пресичащите се бул. "Цариградско шосе", бул. "Шести септември" и бул. "Освобождение". В района на "Мото Пфое" има монтирани поне 6 светофара и всичките бяха извън работен режим.

 

А малко след това от ОП "Чистота" предупредиха: Не излизайте и не шофирайте по улиците в Пловдив от 11 до 15 часа!  Наводнените улици, падналите дървета и катастрофите под тепетата, както и хаосът със сппелите светофари на главни кръстовища предизвикаха много негативни критики от страна на пловдивчани към "Чистота" и запушените шахти в града. Те от своя страна се оправдаха, че въпреки всичките им усилия, не могат да се справят с големия порой.

Ангажирана беше цялата специализирана техника за отпушване, а работничките ръчен труд отстраняваха листа и други отпадъци от решетките.

Междувременно две верижни катастрофи станаха в Пловдив. При първия инцидент три коли се нанизаха пред стадиона в квартал „Коматево” в посока Пловдив. Втората катастрофа стана на моста на ВХВП в посока булевард „България”. 

 

В цялата тази ситуация пловдивчани не загубиха чувството си за хумор и възкликнаха: „Я, морето е дошло в Пловдив!”. С тази шеговита фраза те описваха наводненото Кукленско шосе, голямото количество вода по платното в посока Митницата, положението на Коматевско шосе, както и прелезите на "Копривщица", които бяха също наводнени.

И... в социалните мрежи започнаха да се споделят обяви за лодки, плавници и други аксесоари, които да помогнат за придвижването през наводнените булеварди.