Готвената здравна реформа предизвика различни коментари в здравните среди по темите, които засягат болници и пациенти. Една от коментираните теми в момента е дали трябва да се въведе пръстовият отпечатък, за да може човек да постъпи в болница и означава ли това, че личните му данни са застрашени. По тази и другите актуални теми, потърсихме за коментар хирургът от Пловдив д-р Любомир Паунов.

Казусът с ваксините – това беше и все още е тема №1 в обществото и сред родителите? Какъв е вашият експертен коментар по темата – вредни ли са или не за нашите деца турските ваксини?

Спомена се, че имат различни съставки, които са недопустими за едни ваксини, например – живак. В момента тече проверка на ДАНС и прокуратурата. Трябва да изчакаме официалното становище и тогава може да се направи някакъв по-категоричен коментар. Това, което е важно да се отбележи е, че е недопустимо да се внасят каквито и да е продукти, които създават риск за здравословното състояние на децата.

Популярна е темата за нова система за контрол чрез пръстови отпечатъци? Това какво общо има с проблемите в системата на здравеопазването и това ли е най-доброто решение?

Със сигурност не е най-доброто решение, защото пръстовият отпечатък е и биометричен идентификационен показател. Не е необходимо въвеждането на скъпа система за контрол на харчовете, след като има достатъчно други механизми. Събирането на биометричен материал засяга пряко правата на българските граждани, защото няма гаранции, че с него няма да се злоупотреби или самият софтуер да бъде пробит. По всяка вероятност това, което се говори в медиите не е реалната цел на тази система, а може да се прави дори и за да се облагодетелстват някои близки фирми.

Ясно е че, пръстовите отпечатъци няма да спрат злоупотребите и няма да решат проблемите на здравеопазването в България. Тогава с каква цел се прави това? Какво става, ако пациент откаже да си даде отпечатъка, ако е в състояние на шок, ако има изгаряния по ръцете или липса на пръсти? Има много по-важни и ефективни стъпки, които може да се направят, за да се подобри системата. Кога ще се въведе най-после здравната карта?

Колко голяма трябва да бъде легловата база за всеки район? Някои области като Пловдив имат голямо пренасищане и тук е моментът да си зададем въпроса кога ще се създадат ясни критерии за създаване на ново здравно заведение или дали те изобщо се спазват?

Какво е отношението на по-младите ви колеги, те подкрепят ли реформата, която се налага, тези два пакета от услуги, които се предлагат няма ли да нарушат основния принцип за равния достъп до здравна помощ у нас?

Все още няма конкретни критерии и механизми за разделянето на тези пакети – основен и допълнителен. Няма и достатъчно убедителни мотиви за това. По принцип една такава сляпа и емпирична реформа няма как недвусмислено да се подкрепи и да се каже да или не, след като не знаем какъв ще е ефектът върху системата. В този случай каруцата отново е впрегната пред коня, министър Москов повече имитира някаква политическа дейност и реформа.

Д-р Любомир Паунов е лекар, хирург, секретар с ресор “Социални дейности” на ОБ на НС на МО в БСП и член на Националния съвет на МО.

TNS.bg