Екип от американски учени твърди, че всеки, който е бил имунизиран като малък от туберколоза, по-трудно би се заразил с COVID-19. Според тях БЦЖ ваксината може да се окаже оръжие срещу врага. Учените твърдят, че  държави, където не се прилага ваксината, като Италия, Нидерландия и САЩ, са по-тежко засегнати от коронавируса. И цифрите наистина го потвърждават. На извънреден брифинг днес обаче премиерът Бойко Боридов предупреди, че в момента не може да се проведе масова кампания за БЦЖ имунизация, защото това е опасно по време на пандемия. Така или иначе българите, родени след 1979, са имунизирани като деца, посочи той.

Какво представлява ваксината и възможно ли е да ни предпази от COVID-19, потърсихме за коментар общопрактикуващия лекар д-р Александър Калайджиев.

- Какво представлява ваксината БЦЖ?

- Ваксината се слага още при раждането на детето в Родилния дом. Това е първата ваксина, която се прави. След това на седми месец се проверява дали има белег на рамото на детенцето. Ако няма, се прави манту, за да се провери дали все пак има имунитет. И ако мантуто е отрицателно, се поставя нова ваксина още преди края на първата година. Оттам-нататък имаше различни реимунизации. Правеше се реимунизация в първи клас, в пети и десети клас. В последната година отмениха две от тези реимунизации и в момента е трудно да се каже дали ще ги възстановят. Сега остава на 11 години последната проверка за манту. В случая хората, които са спазвали имунизационния календар в България, всички са имунизирани.

- Чуха се коментари, че тази ваксина би могла да ни предпази от коронавирус. Какво е вашето мнение?

- Няма как да ни предпази от коронавирус, просто повишава цялостно имунитета на белия дроб. Но за съжаление,  в голям процент от случаите, това, че е направена, не означава, че имаме имунитет. Затова и болните от туберкулоза в България не са малко. Тези, които работят в хранителни заведения, при изкарване на здравна книжка, са длъжни да си направят проба манту. Впечатленията ми от моите пациенти, които са си правили проба манту, за да започнат работа в хранителни заведения, около 10-15% показват отрицателно манту. Тоест, въпреки че навремето им е поставена ваксината, в момента тя не ги защитава. Имунитетът им е паднал в годините. А с отстраняването на тези последни реимунизации, вероятно след години на доста повече хора ще е паднал имунитетът.  

- Колко години след поставянето на последната имунизация имаме имунитет?

- Както ви казах, 10-15% от моите пациенти, които започват работа в хранителни заведения, нямат. Но освен работниците в здравни заведения, никой друг не си прави манту, така че няма как да разполагаме с подобни данни. А и тези хора си правят манту само първоначално, при издаване на здравната книжка. След това при презаверките манту не се прави. Никой не води такава статистика. Това са случайно наблюдавани хора от една група от населението, която се изследва по наредба на РЗИ.

- Имате ли данни какъв процент от вашите пациенти са имунизирани в БЦЖ?

- Това е задължителна ваксина. Би трябвало всички хора, особено в по-голямата възрастова група, да са ваксинирани. Навремето ваксината се поставяше под строй, както се казва. Единствено специална комисия, която заседаваше веднъж месечно в Окръжна болница в Пловдив, можеше да те освободи от тези ваксини по показания. Но в последните 5 години със сигурност има деца без имунизации и това се дължи на антиваксърските настроения.  

- Какво бихте казали в момента на антиваксърите?

- Искам да ги видя как ще реагират, когато излезе ваксината срещу коронавируса.

- Според вас как ще реагират?

- Както реагират, когато им се наложи да ходят някъде в чужбина. Антиваксърски настроени са, но ако ходят в страни, където има жълта треска, бързат да си сложат ваксина срещу жълта треска. Когато човек не е информиран и не е запознат, нормално е да взима погрешни решения. За съжаление, тези решения се взимат за сметка на децата, а не за сметка на родителите. Което е неправилно.

- Днес премиерът Борисов каза, че не е добре сега всички да се втурнат да си правят БЦЖ, защото при поставяне на ваксината имунитетът на човек спада и той лесно може да се разболее от коронавирус. Така ли е?

- БЦЖ е по-различна от другите ваксини. При нея имунитетът наистина се изработва по-бавно. Т.нар. белязка понякога може месец-два да създава проблеми на пациентите, да секретира, да боли, да се зачервява, докато развие имунната реакция при пациента. Така че наистина в случая едва ли това е най-добрият вариант. А и няма смисъл. Още повече, че БЦЖ не се прави без манту. Това означава, че ще трябва минимум два пъти да отидат при лекар. Първо да се извърши манту, да се провери дали въобще има нужда човек да се ваксинира. И ако е отрицателно, тогава може да се постави ваксина. Това ще доведе и до струпване пред кабинетите, което се мъчим да избегнем.