Автобус по линия 9 за малко да отнесе пловдивска майка с количка и другото й дете на улица „Богомил“ в центъра на Пловдив. Причината е павилион “Lafka”,който е завзел тротоара до спирката. За случая ни разказа пловдивчанин, който е съпруг на жената, която се е опитала по някакъв начин да премине през препятствията.

„Уникална държава, уникални институции! Как е възможно такова наглост и такъв монопол. Този проблем с превземането на тротоара от всеизвестната LAFKA го има в цялата страна, а никой не смее нищо да им каже.

Миналият ден, жена ми с бебешката количка и сина ми до нея, за малко не ги отнесе автобус № 9. От 10 бр. плочки, павилионът  е завзел 7 бр. и се минава само на останалите 3 бр. Първо. няма никаква видимост за това дали идват коли и автобуси, и второ майка с количка и дете до нея не могат да преминат, без детето да излезе на пътното платно

КОЙ им дава разрешения, КОЙ ги проверява, не е ясно!“, пише нашият читател. Той допълва, че в непосредствена близост се намира и детска кухня и достатъчно майки с колички и деца рискуват живота си и този на децата си, преминавайки от там.

Пловдивчанинът е изкарал и няколко общински наредби, които касаят разполагането на тези обекти:  

НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ ЗА УВЕСЕЛИТЕЛНА, ТЪРГОВСКА ИЛИ ДРУГА ОБСЛУЖВАЩА ДЕЙНОСТ И ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ГРАДСКОТО ОБЗАВЕЖДАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

Чл.4... Преместваемите обекти могат да се поставят в поземлени имоти: собственост на държавата, общината, физически или юридически лица, върху тротоари, площади и други свободни имоти общинска собственост с друго обществено предназначение, като с това не трябва да се затруднява общественото ползване на терените, върху които те се поставят, както и да се застрашава здравето, живота и безопасността на гражданите и други техни права.

Чл.6. (1) .... Преместваемите обекти трябва да отговарят на следните изисквания:
1. да отговарят на нормите за безопасност;
3. да не затрудняват достъпността и проходимостта на градската среда;

Чл.7 ... (6) Когато зоните за търговия и/или преместваемите обекти се разполагат върху улични тротоари и други елементи на градската транспортна инфраструктура, схемите за тях се съгласуват от заявителя с „ПП-КАТ" – Пловдив преди подаването на заявлението.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg