Пловдивчанин инвалид  осъди Общината заради недостъпна градска среда, става ясно от решение на Административния съд.  Той е с определена 100% степен на увреждане, а единствената му възможност за придвижване е с помощта на инвалидна количка, което също е изключително затруднено, поради недостъпната градоустройствена среда в Пловдив.

 Посочват се конкретни законови задължения на Община Пловдив. Тя трябва да осигури достъпа  до обществените сгради и съоръжения – държавна и общинска собственост за хората с увреждания, като се преодолеят съответните архитектурни, транспортни и комуникативни бариери.

 В исковата молба се изброяват изрично обществените сгради улиците, тротоарните бордюри, автобусите и тролейбусите, които остават недостъпни за хора с увреждания. Ищецът твърди, че вредите, които търпи от неправомерното бездействие на Община Пловдив, се проявяват във всички аспекти на неговия живот, поради което за него възниква правен интерес да търси обезщетение за причинените му неимуществени вреди.  

Пловдивчанинът е изброил абсолютно всички препятствие, с които той ежедневно се сблъсква , за да стигне до лечебни заведения и  обществени сгради.  Съдът е намерил, че всички тези обстоятелства може да се определят като тормоз  и накърняват достойнството на мъжа.  Така Община Пловдив ще трябва да заплати 3500 лева обезщетение на мъжа, както и 350 лева разходи по делото, ако не обжалва през ВАС е 14-дненвен срок.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg