„Освен с намордник, кучето трябва да е и с памперс. То е като бебето - не може да се стиска и се изхожда в пясъчниците на детските площадки и където му падне. Да, собственикът е задължен да носи торбичка, в която да слага изпражненията. А как се събира урината? Ами ако кучето е с разстройство?“, заяви директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев. Това безспорно е най-обсъжданата тема днес из форумите и социалните мрежи – има ли резон в искането на Алексиев, или това е поредната дивотия, която се мисли от властимащите под тепетата?

Това не е първа проява на Стоян Алексиев, който всячески се опитва да се пребори с фекалиите по градските паркове и зелените площи. Преди време той обяви война на пловдивските кучкари, като призова хората да проявяват обществена нетърпимост, ако видят четириноги да се разхождат по парковете „предназначени за хора”.

А кой ще глоби г-н Алексиев за джунглите на кучешките площадки в Пловдив ? СНИМКИДиректорът на „Градини и паркове” призова за санкции и обществена нетърпимост към кучетата нарушители

Какво ще стане, ако идеята на Стоян Алексиев бъде възприета и бъде гласувана в Общинския съвет? Историята, която ще разкажем в следващите редове е художествена измислица, но с реални персонажи и показва какво би станало, ако това предложение се вземе наистина насериозно от градските власти:

Висшето ръководство на Община Пловдив възприема като брилянтната идеята на директора на ОП „Градини и паркове” Стоян Алексиев, с която най-после градът ще бъде освободен от кучешки фекалии и урина. Веднага след ваканцията на общинарите, в извънреден порядък се предлагат промени на наредбите, които регулират отглеждането на кучета и котки в града.

В нея е записано, че всяко животно, което се изкарва на разходка в рамките на Община Пловдив, задължително трябва да бъде с памперс! Това важи за кучетата и котките, както и козите, овцете и кравите, които могат да се отглеждат в кварталите Коматево и Прослав.

Точката е входирана в заседанието на Общинския съвет, а собственици на кучета окупират заседателната зала с плакати „Свобода за кучешките гениталии!”. Дебатите продължават повече от шест часа, което я превръщат в най-обсъжданата тема от началото на мандата в местния парламент.

Опозицията поставя редица въпроси, на които обаче г-н Алексиев и градските власти нямат отговор – а именно кой ще сменя памперсите на 7000 котки и 700 кучета, които са бездомни по улиците на Пловдив?  Оказва се, че бездомните котки и кучета са два пъти повече, отколкото домашно регистрираните.  Когато фактите биват изнесени, част от управляващите се опитват да отложат предложението за следващата сесия. Останалата част от тях обаче възнамеряват да сложат край на кучешките екскременти и отхвърлят предложението.

Така, опрени до стената, мнозинството взима решение да се направи ново общинско предприятие.

„Организация и контрол на животинските екскременти”. В правилника му е заложено да има 100 души, които ежедневно да сменят памперсите на бездомните животни. Всеки един от бъдещите фекални инспектори ще трябва да обслужва 70 котки и 7 кучета. Той ще е задължен на всеки 24 часа да сменя памперсите, а ако животното има проблеми, да го третира с пудра.  Градските власти дават и картбланш на Стоян Алексиев да оглави това предприятие, тъй като е най-големият радетел на идеята.   

С решителни действия, само за три месеца всички животни в Пловдив са с памперси, тъй като всеки ден валят стотици фишове за недобросъвестни стопани.  Нещо повече, за този период, новото ОП успява да догони по приходи и Синя зона заради санкциите.  В същото време голям производител от Китай на животински пелени отваря завод край Пловдив, като разкрива нови 100 работни места. От оборота, който се прави в Пловдив, инвеститорите са изчислили, че за 3 години ще избият разходите си от 10 млн. евро.

Световните медии са изключително впечатлени от нововъведението в Пловдив. Екипи на CNN и Ройтерс правят обширни репортажи за Европейската столица на културата.   Редица общини в цяла Европа пък искат ноу-хауто за справянето с проблема.

Заради популярността на Стоян Алексиев още в следващия мандат той е повишен в зам.-кмет по екологията, цветята и кучешките въпроси. Така само за няколко месеца в целия град се носи само аромат на рози и люляци, а фекалиите остават в миналото...

P.S. Безумната история, която бе представена в тези редове, отговаря напълно на нелепото предложение на г-н Стоян Алексиев.  Разбира се, че кучешките фекалии по улиците са нещо отвратително. Но начинът за справяне с тях, е като се затегне контрола и се глобяват не хора, които разхождат кучетата си, а тези които оставят следи след тях. Повече от ясно е, че детските площадки и пясъчници са омазни не от домашни кучета, а от хилядите бездомни котки в Пловдив. Нека първо се намери решение на този проблем, а след това да мислят екстравагантни идеи за „кучешките памперси”.