Директорът на ОП „Градини и паркове” Стоян Алексиев обяви война на собствениците на кучета, които не спазват общинските наредби. Чрез пресцентъра на Община Пловдив той изрази възмущението си от състоянието на зелената система, за която главна вина имали много от стопаните на кучетата. След дългия списък с щети от четириногите,  Алексиев припомни и общинските наредби и призова за глоби и обществена нетърпимост към нарушителите

„Забранено е присъствието и разхождането на домашни кучета на територията на детски градини, ясли и училища, здравни заведения, обособени детски и спортни площадки. Забраната се отнася също за територията на градските паркове и градини или отделни части от тях, които не са определени със заповед от съответния районен кмет за разхождане на кучета домашни любимци, както и на всички други места, обозначени от общината със забранителни знаци. Предвидената за тези нарушения глоба е в размер на 100 лева.

От „Градини и паркове“ призовават всички собственици на кучета да спазват правилата, както и другите граждани, ако станат свидетели на нарушение, да направят забележка, без да влизат в конфликт. 

В електронните сайтове на всички районни кметства са посочени терените, предназначени за свободно разхождане на домашни любимци, и обособените и оборудвани кучешки площадки”, съобщават от пресцентъра на общината.

Дотук добре, но дали самият директор на „Градини и паркове” знае в какво състояние са голяма част от кучешките площадки в Пловдив?  За пример ще дадем тази в район „Западен”, която се намира на Коматевския възел.  Вчера от предприятието изпратиха снимки на перфектно окосен терен с цветенца, а на него голяма табела „забранено за кучета”. На кадрите се виждат и няколко „нарушителя”, които тъпчат зелените площи.  Какво се случва обаче на 50 метра от въпросното образцово място, което е отредено за кучета?

Откакто тревите започнаха да пробиват там, нито едни служител на въпросното предприятие не е окосил и един сантиметър от площта. Всичко е в двуметрови треви, буренища и осили.  Парадоксът е, че съвсем близо, общинското предприятие има база със служители и техника.

Така изборът на хората е да вкарат кучето си в треви, високи по 2 метра, или да обикалят по градинките, които не са в списъка на районната администрация за разхождане на кучета.  Изборът между това да прибереш домашния си любимец целия в осили, кърлежи и бълхи или да „нарушиш” правилата и минеш през градинката, е повече от ясен.

Разбира се, недопустимо е, собствениците на кучета да не събират и изхвърлят екскрементите на животните в контейнерите. Но хората, минаващи през паркове с кучета, не могат да бъдат винени за това.

Добросъвестните стопани, освен че изхвърлят фекалиите, плащат и данък на общината. Идеята му е с него да се поддържат местата за разходка на кучета, а налогът влиза в бюджета на ОП-то. За какво отиват обаче тези пари, може би само директорът знае.

Любимият подход на някои управляващи фактори под тепетата е да се плаши с глоби, когато хората не изпълняват обществените си ангажименти и отговорности. Въпросът ми е кой ще глоби г-н Алексиев, за това, че не си е свършил работата? Знаейки обаче в какви треви тъпчеха децата доскоро в района, не ме изненадва, че кучетата… кучета ги яли.

За това съветът ми към г-н Алексиев, като родител и добросъвестен стопанин на куче,  е да се грижи повече за хората и любимците им, и по-малко за розите и цветенцата, които се виждат от булевардите, а навътре в кварталите, далече от хорското око, да зеят джунгли.