Германската компания Intrama разширява производството си в България. Компанията, която изработва и търгува с пакетиращи машини и консумативи за хранително-вкусовата промишленост, ще отвори нова производствена база към действащата си в Пловдив, съобщава Капитал. Фирмата има и още едно предприятие в село Герман край София. Инвестицията в новата фабрика ще е 20 млн. лв., като строителството трябва да е приключило до края на годината. Това е поредното предприятие, което избира региона на Пловдив за новото си производство.

На входа на Пловдив

Строителството в "Тракия икономическа зона" ще започне на 17 август, а инвестицията в завода за гъвкави опаковки е около 20 млн. лв. Предприятието, което ще се простира на около 13 000 кв. м, ще се намира в землището на село Бенковски на влизане в Пловдив от магистрала "Тракия" точно до открития през април нов завод на Sensata. Изпълнител е "Кастело Прикаст", която е строила и други подобни проекти. Тя е спечелила търга от "Интрама" с твърда цена при процедура design&build. От германската компания обявиха, че изграждането е изправено пред няколко предизвикателства, най-вече кратките срокове за завършване на строежа, тъй като в края на годината трябва да пристигнат първото оборудване и машини. Предприятието трябва да отговаря на определени изисквания заради високата температура в производството, нуждата от вентилация и т.н. По тази причина някои от сградите ще бъдат високи над 20 метра.

Справка в имотния регистър показва, че през миналия декември "Интрама инвест" е закупила от пловдивската компания "Имоти онлайн" терен от над 25 декара срещу 1.17 млн. лв. В средата на тази година имотът и търговското предприятие са заложени пред Уникредит Булбанк, която е предоставила инвестиционен кредит от 16.5 млн. лв. Това най-вероятно е дълговата част от финансирането за новото предприятие.

Проектът ще отвори около 110 нови работни места, обявиха от компанията. Така екипът на "Интрама" в България ще нарасне с над 50% от сегашния персонал от 200 души. Групата е дъщерна на създадената в Германия преди 23 години Intrama Services. Съдружници в нея са немски и български бизнесмени, но производствената й дейност и централният мениджмънт се намират тук. Според търговския регистър българското дружество се управлява от мениджърите и на германското - Александър Божилов и Франк Улрих. В сайта на компанията двамата са посочени като собственици.

И търговия, и производство

Освен в България компанията има клиенти и в Румъния, Сърбия, Македония и Косово. Бизнесът й е съсредоточен в две компании с около десет офиса в страната - "Интрама инвест" и "Интрама проект", а освен Пловдив другият й завод е в село Герман край София. Това предприятие се занимава с печат на етикети и други дейности.

"Интрама инвест" произвежда и продава консумативи (опаковъчни материали, етикети и др.) и софтуер за хранително-вкусовата индустрия, както и машини за сектора. Клиентите в България са над 600, основните са веригите, пише в отчета на дружеството. Сред тях освен търговци като "Билла", Кауфланд", "Метро" и др. личат имената и на месни и млечни производители у нас.

През 2009 г. от търговската фирма се отделя производствено предприятие - "Интрама Протек". То е за продукти от фолио, както и за вакумни опаковки, торбички и пликове. От 2011 г. групата произвежда и машини за вакуумни опаковки. Приходите за миналата година са 8 млн. лв., от които 60% са от производство на фолио, а печалбата е малко под 500 хил. лв. Във производството работят 50 души.

Като цели за 2016 г. в отчета на компанията е записано, че ще се изгради ново предприятие и че ще заместят 80% от вносните материали със собствено производство.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg